Administraţie

Elevii și studenții constănțeni nu vor avea reduceri la transport. Consilierii județeni PSD-ALDE s-au abținut de la votarea proiectului

Protestul elevilor din luna ianuarie, în fața clădirii CJ Constanța. Sursa foto: Facebook/aeconstanta

În cursul zilei de joi 7 februarie, Consiliul Județean Constanța fost convocat în ședință extraordinară pentru dezbatrea și votarea proiectului de hotărâre privind acordarea facilităților la transport pentru elevi și studenți, inițiat de grupul consilierilor județeni PNL.

Scris de 
 pe data 
7 februarie, 2019

Proiectul pus în dezebatere de liberalii constănțeni prevede reducerea cu 50% a transportului pentru elevi și studenți. În cadrul ședinței au participat 30 de consilieri județeni. De asemenea, în sală au fost prezenți și câțiva dintre membrii Asociației Elevilor din Constanța (AEC), organizație ce a solicitat în repetate rânduri acordarea reducerilor la transportul județean pentru elevi și studenți.

Președintele CJ, Marius-Horia Țuțuianu a lipsit, ședința fiind prezidată de vicepreședintele CJ, Daniel Learciu și secretarul județului, Mariana Belu.

La începutul ședinței, consilierul liberal Marian Iordache a explicat importanța aprobării acestui proiect. „Legislația a fost modificată astfel încât elevii și studenții să poată să circule pe mijloacele de transport în județ, în condițiile în care acest transport să fie subvenționat de autoritatea județeană. Credem că acest proiect este oportun, necesar, oferă niște drepturi elevilor și studenților și credem că aceste drepturi trebuie acordate. Consiliul Județean va trebui să modifice caietul de sarcini, regulamente, servicii și alte lucruri, dar asta e treabă de Executiv, pe care domnul președinte și aparatul o vor opera în perioada următoare“, a declarat Iordache.

Elevii vor depune plângeri penale

Înaintea votului, care a fost nominal, președinte AEC, Mihai Tănase (16 ani), elev în cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân“, a declarat în fața tuturor celor prezenți că asociația va depune plângeri penale pentru toți consilierii județeni care vor vota împotriva proiectului.

Prin nerespectarea legii ei aduc atingere drepturilor elevilor prevăzute în Legea Educației, articolul 84, alineatele 1 și 2. Ne-am consultat și cu un avucat și suntem dispuși să înaintăm cu această procedură“, a declarat Mihai Tănase în pauza ședinței.

14 consilieri județeni PNL și 1 consilier PMP au votat în favoarea proiectului, iar 15 consilieri PSD-ALDE s-au abținut de la vot. Proiectul nu a trecut, fiind necesar un minim de 16 voturi.

Simplul motiv pentru care s-au abținut de la vot este orgoliul conducerii PSD-ALDE din Consiliul Județean Constanța. Niciunul dintre ei nu a ridicat problema de nelegalitate, ci doar că nu este oportun acum. Ei nu au vrut sub nicio formă să meargă mai departe cu acest proiect pentru că, probabil, acești copii nu sunt importanți pentru ei… Nu au drept de vot, îi mai și deranjează cu proteste, sunt incomozi“, a declarat consilierul județean Bogdan Bola (PNL).

Abținerea consilierilor PSD vine chiar după ce elevii s-au strâns în luna ianuarie, pe platoul din fața Consiliului Județean Constanța pentru a protesta, acuzându-l pe președinte instituției, Marius-Horia Țuțuianu, că nu și-a respectat promisiunea de a soluționa problema reducerilor la transportul județean pentru elevi.

Reamintim că în cursul anului trecut, AEC a dat în judecată Consiliul Județean Constanța, dosarul fiind pe rolul Tribunalului Constanța.

Ca urmare a ședinței de astăzi, reprezentanții conducerii Consilului Județean au transmis un comunicat prin care acuză PNL de imprudență în inițierea acestui proiect.

„Conducerea Consiliului Județean Constanța consideră că Partidului Național Liberal, prin susținerea proiectului ce vizează introducerea subvenției de transport pentru elevi în formula propusă de Asociația Elevilor din Constanța, acționeaza imprudent. Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, asocierea dintre formațiunea politică și organizația non-guvernamentală este evidentă, fapt ce demonstrează că mișcările de protest organizate în fața instituției publice în urmă cu o săptămână, nu au fost spontane și au avut caracter politic. Consiliul Județean Constanța face precizarea că în prezent există un proces în instanță privind introducerea acestei facilități, motiv pentru care o decizie în acest sens nu poate fi adoptată, în termeni legali. Speța se regăsește la Tribunalul Constanța, Secția Contencios Administrativ, numarul de dosar fiind 5125/118/2018. Potrivit conducerii Consiliului Județean Constanța, autoritățile publice sunt obligate să respecte legislația în vigoare.

Conducerea Consiliului Județean Constanța a demonstrat transparență și a organizat mai multe sesiuni de lucru privind soluționarea acestei situații. La întâlniri au participat atât reprezentanți ai Consiliului Județean Constanța, Inspectoratului Școlar Județean precum și cei ai Asociației Elevilor din Constanta. Ca urmare a acestor întâlniri, s-a decis ca Asociația Elevilor din Constanța să prezinte o situație clară privind numărul de elevi care ar beneficia de o posibilă subvenție. În plus, există obligativitatea de a respecta termenele prevăzute în Legea 328/2018, pentru începerea procedurii de atribuire a contractului de delegare de gestiune operatorilor de transport“, se arată în comunicatul CJ.

 

Actualitate