Constanța

FOTO/ Constanța: avem primul spital – rafinărie făcut din containere. La Tecuci se construiește spital de 170 milioane lei

Scris de 
 pe data 
13 ianuarie, 2024

Constanța vs. Tecuci. În condiții de normalitate, nu poate încăpea nicio comporație între cele două orașe. Doar că la Tecuci se construiește un ditamai spitalul în valoare de 170 milioane de lei, în timp ce Constanța se laudă cu un spital făcut din containere care costă 14 milioane de lei.

Spitalul Modular de la Constanța a fost inaugurat de primarul Vergil Chițac la sfârșitul lunii decembrie 2023, deși nu este funcțional. A fost construit pentru „consolidarea capacității de gestionare a situației de urgență cauzată de COVID 19”, doar că a fost gata cu vreo 3 ani după ce pandemia de coronavirus s-a încheiat. Spitalul a fost construit din containere conectate între ele și îmbrăcate într-o rețea densă de țevi, tuburi, aerisiri. Cu un aspect demn de o rafinărie, spitalul a costat 14,5 milioane lei, după cum se precizează pe panoul de proiect.

„Primul spital public realizat la Constanța în ultimii 40 de ani a fost recepţionat! Spitalul modular este funcțional, dar va deveni operațional după ce Ministerul Sănatatii va aproba noua structură a SCBI, care cuprinde alte 52 de paturi și serviciile de imagistică”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Constanța..

De asemenea, municipalitatea anunță că „primul pacient va fi primit după ce personalul va trece printr-un program de pregătire și va fi instruit să utilizeze noile instalații de ventilație”.

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a declarat la inaugurare: „De 40 de ani nu s-a mai construit un spital în oraș, de aceea deschiderea Spitalului Modular este un motiv atât de mare de mândrie. S-au depus eforturi enorme, asta pentru că așteptările noastre au fost mari și am făcut tot posibilul să îndeplinim fiecare obiectiv pe care ni l-am propus, întotdeauna cu gândul la cât de mult o să vină în sprijinul cetățenilor.”

În același timp, la Tecuci, se construiește un spital în valoare de 170 milioane lei.

„Este o investiţie istorică pentru Tecuci şi pentru aproximativ 120.000 de oameni din centrul şi nordul judeţului, în condiţiile în care Spitalul Judeţean Galaţi se află la 80 de km depărtare. Noul spital va avea spaţii moderne şi dotări de ultimă generaţie, astfel încât pacienţii să fie trataţi în cele mai bune condiţii. Mai mult, suprafaţa desfăşurată va fi de 10.000 mp, adică dublu faţă de actualul spaţiu în care funcţionează secţiile care vor fi mutate în clădirea nouă”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

Saloanele vor avea doar câte două paturi, cu grup sanitar propriu, iar pe fiecare etaj va exista câte o rezervă cu un singur pat. Totodată, fiecare secţie va avea câte un salon izolator. În spital vor fi 105 paturi, din care 10 pentru secţia ATI. De asemenea, vor fi amenajate patru săli moderne de operaţii. În plus, pe acoperişul clădirii va fi construit un heliport pentru elicopterul SMURD.

Actualitate