Actualitate

Guvernul pregătește o nouă TAXĂ DE POLUARE. Mașinile de peste 15 ani nu vor mai putea fi înmatriculate

Mașinile mai vechi de 15 ani nu vor mai putea fi înmatriculate, iar cei care dețin deja astfel de autovehicule vor plăti anual taxă de poluare. Acesta este angajamentul luat de Guvernul României în fața Comisiei Europene în cadrul PNRR.

Scris de 
 pe data 
8 iunie, 2021

Pentru a primi banii prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a angajat să introducă un nou sistem de taxare pentru mașini, o nouă taxă de poluare.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta, trimis la Comisia Europeană, prevede măsuri de înlocuire a maşinilor poluante cu unele cu emisii reduse sau electrice.

Astfel, cei care își vor cumpăra mașini mai vechi de 15 ani trebuie să știe că s-ar putea să nu le mai poată înmatricula în România sau vor plăti anual o taxă de poluare.

„Măsura de reducere a numărului de maşini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia. A fost o recomandare a comisiei. Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere”, a declarat Tánczos Barna, ministrul Mediului.

Ce măsuri prevede PNRR în materie transportului sustenabil:

  • Aplicarea unui nou sistem de taxare, în special pentru traficul greu din România, conform principiului „poluatorul plătește”, inclusiv posibile stimulente pentru cei care dețin vehicule cu emisii zero/reduse;
  • Creșterea cu cel puțin 100% a cotei vehiculelor electrice/hibride din totalul parcului auto până în 2026 (raportat la valorile din 2020);
    52 de stații electrice construite (cu 264 de puncte de încărcare), se va contribui astfel la de construcția la nivelul UE a cel puțin 1 milion stații electrice de încărcare pana in 2025;
  • Înnoirea a 200.000 de mașini din parcul auto până în anul 2026 (raportat la valorile din 2020).
  • Achiziția de material rulant ecologic – 20 de trenuri (electric-EMU/baterii-BEMU) – aceste trenuri vor circula atât pe rețeaua feroviară națională ca trenuri de lung parcurs (de tip IR și IC), cât și ca trenuri de scurt parcurs (de tip R) precum și în serviciul metropolitan (de tip S-Bahn)

Actualitate