Actualitate

Guvernul taie salariile militarilor, dar dă sporuri de excelență de mii de lei generalilor și coloneilor

Premierul Florin Câțu a anunțat înghețarea salariilor bugetarilor, ceea ce înseamnă că militarii nu vor mai primi creșterea salarială prevăzută de lege.

Scris de 
 pe data 
28 decembrie, 2020

Potrivit legii salarizării unitare, militarii ar fi trebuit să beneficieze de la 1 ianuarie de creșteri salariale între 200 și 300 lei pentru SGP, în jur de 450 lei pentru subofițeri și chiar și de 1000 lei pentru ofițeri.

Însă, Guvernul Câțu a decis astăzi să nu le mai plătească aceste creșteri salariale, deși soldații și gradații profesioniști se află la baza ierarhiei sistemului de salarizare, fiind echivalați cu muncitorii necalificați, femeile de serviciu din primăriile comunale sau paznicii de școli.
Această veste a căzut ca un trăznet asupra SGP-iștilor, care ar fi trebuit să primească în plus la salariu între 200 și 300 lei, în funcție de grad și vechime.

Militarii sunt revoltați că în timp ce Guvernul le plafonează salariile, coloneii și generalii continuă să primească sporuri uriașe și aberante, acordate, preferianțil chiar de ei. Mai exact, aceștia primesc așa-zisele „Oscaruri”, după cum le numesc militarii, adică „sport de execelență”, echivalent a 50% din solda de bază, ceea ce înseamnă cel puțin 2000-3000 lei în plus. Mai mult decât atât, coloneii și generalii primesc, mai nou, și sport de calculator, încă 25% din solda de bază.

Așa se ajunge ca un colonel sau general să încaseze venituri de peste 14.000 lei lunar.

„Își dau aceste Oscaruri, cum le spunem noi în limbaj cazon, între ei. Comandanții își conferă singuri aceste sporuri, își dau sporuri de execelență doar coloneilor, generalilor, șefilor de stat major și așa ajung domnii să aibă salarii de 14-15.000 lei și pensii tot atât de mari. Și apoi spune lumea că noi, militarii, avem pensii nesimțite. Când de fapt un caporal cu zeci de ani vechime iese la pensie cu 2000 lei. Dar vine domnul colonel apoi cu pensia de 12.000 lei și ce poți să le mai spui oamenilor?”, ne-a declarat un caporal cu 25 de ani vechime în Armată.

Militarii spun că dacă Guvernul ar fi tăiat „Oscarurile” din Armată, ar fi fost bani suficienți pentru plata salariilor militarilor, așa cum sunt ele prevăzute de legislație.

Actualitate