Actualitate

Iohannis îi încuie pe români în case încă 30 de zile, Vela și Patriarhul Daniel îi adună în biserici. „După sărbători vom avea înmormântări”

sursa foto: Sindicatul Politistilor din Romania Diamantul

Surse citate de Mediafax și ziarul Adevărul spun că președintele Klaus Iohannis nu este de acord cu decizia premierului Ludovic Orban și a ministrului de Interne Marcel Vela de a permite oamenilor să vină la biserici pentru a lua Paștele (pâine sfințită înmuiată în vin).

Scris de 
 pe data 
15 aprilie, 2020

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu câteva minute că îi va cere premierului Orban și ministrului Marcel Vela să revină asupra protocolului dintre Guvern și BOR. „Altfel, după sărbători vom avea înmormântări”

Chiar dacă au fost anunțate măsuri pentru a preveni îmbulzeala, faptul că în plină pandemie de COVID19 se permite ca populația să se adune în fața bisericilor într-un număr foarte mare pune în pericol întregul concept de situație de urgență.

„Aşa cum a fost gandit acest parteneriat, daca este respectat, el nu va genera riscuri de raspandire a virusului. Acolo este vorba de doua momente, si anume momentul in care preotii dau catre credinciosi Pastele, in spatii deschise, si lumina, care va fi distribuita din biserica de reprezentanti ai consililui parohial, spijiniti de angajati ai MAI. Toti vor fi echipati cu masti cu manasi. Trebuie sa existe o colaborare intre echipele MAI si preotii parohi”, a declarat premierul Ludovic Orban la Realitatea PLUS.

Potrivit adevarul.ro, preşedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat de Guvern în legătură cu acordul dintre MAI şi Biserica Ortodoxă. Şeful statului se opune oricărei măsuri de relaxare socială pe timpul stării de urgenţă, susţin surse politice pentru Adevărul. Iohannis i-a chemat la raport pe Orban şi Vela, cei care au stabilit înţelegerea cu Patriarhul Daniel, iar decizia ar putea fi întoarsă.

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru a declarat marţi, referindu-se la acordul MAI – Patriarhie privind organizarea pentru Paşte, că a fost consultat în legătură cu acest subiect dar că el militează pentru continuarea izolării, pentru menţinerea distanţării. „Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanţare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacţilor, a persoanelor pozitive.  Ne aflăm într-un scenariu în care toţi pacienţii care se prezintă sunt suspecţi de coronavirus”, a spus ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, la Digi24.

Actualitate