Ultimul caz este al unui șofer care a fost implicat într-un accident pe autostrada Deva-Timişoara, la începutul anului trecut, după ce un câine i-a apărut în fața mașinii și nu l-a putut evita. Judecătorii au decis că CNAIR trebuie să-i plătească despăgubiri de 6.200 de lei deoarece compania nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile în ceea ce priveşte siguranţa rutieră.

Animalul ar fi ajuns pe autostradă pentru că plasa de protecţie era ruptă în acea zonă. Instanţa Tribunalului Hunedoara i-a acordat dreptul să primească despăgubiri.

“Dosarul a fost pe rolul Judecatoriei Hunedoara si instanta a dispus ca parata CNAIR sa plateasca contravaloarea reparatiei la autovehicul in suma de 5.269,77 lei si 1.000 de lei daune morale. Impotriva solutiei Judecatoriei Hunedoara, CNAIR a formulat apel. Acesta a fost solutionat de Tribunalul Hunedoara. Instanta a respins, ca nefondat, apelul civil formulat de CNAIR”, a declarat luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Tribunalului Hunedoara, Ildiko Glaman.

Potrivit sentintei, reclamantul a sustinut ca in urma accidentului se putea intampla “o nenorocire”, deoarece CNAIR nu si-ar fi indeplinit obligatiile pe care le are in ceea ce priveste siguranta rutiera, astfel ca animalul a ajuns pe autostrada din cauza ca in plasa de protectie ar fi fost o spartura.

In sentinta se arata ca CNAIR nu a contestat faptul ca acel caine se afla pe autostrada, ci doar locul pe unde ar fi intrat animalul.

“Or, prezenta unui caine pe autostrada denota ca parata nu a luat toate masurile (…) ca traficul rutier sa se desfasoare in conditii de siguranta, stiut fiind ca viteza maxima admisa pe autostrada este de 130 km/ora. (…) Astfel instanta retine ca parata nu a luat masurile necesare pentru a se evita intrarea unor animale pe autostrada, acceptand in mod tacit ca aceasta stare de fapt poate duce la producerea unor accidente”, se mentioneaza in sentinta.

În urmă cu un an, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost obligată să îi achite unui alt şofer daune morale şi materiale. Decizia a fost luată de Tribunalul Timiş, într-un proces deschis de un şofer care a dat statul în judecată după ce a lovit un câine pe autostrada Arad-Timişoara. Statul român a trebuit să îi plătească șoferului 14.000 de lei – reparaţiile maşinii şi 10.000 de lei daune morale.

Specialiștii în drept susțin că în urma acestor decizii, orice șofer poate da în judecată, cu succes, CNAIR dacă sunt implicați în accidente rutiere produse din vina administratorului drumului, care nu își respectă obligațiile în ceea ce privește măsurile de siguranță.

(Visited 8.670 times, 2 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.