Educaţie

Liceul „Traian“, premiat la NASA. Proiectul a fost elaborat de elevi ai clasei a IX-a

NASA a premiat 11 elevi ai liceului „Traian“ din Constanța, pentru un proiect inovativ ce are ca subiect colonizarea altor planete.

Scris de 
 pe data 
19 martie, 2018

Anul acesta, Centrul de Documentare și Cercetare Spațială a Liceului Teoretic „Traian” a trimis la NASA trei proiecte. Dintre acestea, lucrarea „The SpaceHive” (Stupul Spațial), ce aparține unei grupe de 11 elevi ai clasei a IX-a, a reușit să obțină premiul „Honnorable Mention” (Mențiune de onoare) în cadrul concursului NASA AMES SPACE SETTLEMENT CONTEST.

Juriul a apreciat soluția inovatoare a elevilor la problema colonizării altor planete. Proiectul propune mai multe navete individuale (albine) ce se desprind de stația mamă (având capacitatea să funcționeze individual) formând colonii de mii de oameni pe planeta țintă, în vreme ce restul stației rămâne pe orbită ca un liant de comunicare și sprijin necesar în momentele de criză.

Proiectul, coordonat de profesorul de matematică Lia Enescu, a primit unul dintre cele 30 de premii puse în joc pentru elevii claselor a IX-a din întreaga lume, lucru ce îi motivează, atât pe elevii, cât și pe profesorii liceului „Traian” să continue cercetarea.

Centrul nostru va continua să atragă elevi care manifestă pasiune pentru cercetare și spațiul cosmic. Ei vor fi încurajați să învețe și să viseze deopotrivă, iar noi îi vom ajuta să construiască proiecte noi și să își ducă la îndeplinire visele” a transmis profesorul Lia Enescu.

Coordonatorul proiectului a mai spus că: „Reușita din ultimii doi ani îi stimulează pe elevi, două grupe fiind deja ocupate cu schițarea unor noi proiecte pentru 2019.

La competiția din acest an au participat peste 2500 de lucrări,  adică aproximativ 10.000 de elevi din toate colțurile lumii.

În ciuda acestui fapt, este pentru a doua oară consecutiv când elevii liceului „Traian” aduc la Constanța un premiu al concursului NASA AMES SPACE SETTLEMENT CONTEST.

 

Actualitate