Actualitate

Lovitură pentru samsarii auto. Dacă vrei să-ți iei mașină rulată din UE trebuie să mergi personal la vânzător; intermediarii auto, eliminați prin lege

FILE PHOTO: A worker poses as he walks between second hand cars at the Auto1.com company grounds in Zoerbig, Germany January 28, 2017. Picture taken January 28, 2017. REUTERS/Fabrizio Bensch

Samsarii de mașini second-hand, la un pas de dispariție. Cine vrea să își cumpere mașină din UE trebuie să meargă personal în țara de provenință.

Scris de 
 pe data 
2 august, 2022

Registrul Auto Român aplică de câteva zile noile prevederi ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.120/2021, şi astfel pune în practică noi reguli la înmatricularea maşinilor rulate importate, măsuri în urma cărora se speră eliminarea samsarilor din domeniu, notează adevarul.ro.

În lege s-a introdus o nouă condiţie pentru eliberarea cărţii de identitate a vehiculului. Potrivit OUG 120/2021, eliberarea cărții de identitate a vehiculului se face după acordarea numărului național de registru, cu respectarea mai multor condiții: „i) în cazul în care vehiculul rutier provine din țări membre UE, solicitarea este realizată direct sau prin împuternicit, de către persoana care a efectuat achiziția intracomunitară a vehiculului”.

Pe lângă dovada de circulaţie, achizitorul intracomunitar (sau împuternicitul legal al acestuia) va trebui să prezinte şi „documentele de provenienţă”, adică factură (dacă maşina s-a achiziţionat de la un dealer autorizat) sau contract de vânzare-cumpărare (dacă tranzacţia s-a realizat cu o persoană fizică).

Drept urmare, cine vrea să-şi cumpere o maşină rulată din spaţiul comunitar nu o mai poate achiziţiona de la intermediarii care îşi făceau de cap pe acest tronson de piaţă, ci trebuie să se deplaseze personal în ţara de provenienţă a autoturismului. 

De asemenea, în lege se introduce un nou termen: „persoana care a efectuat achiziția intracomunitară – persoana fizică sau juridică care a achiziționat vehiculul rutier dintr-o țară membră UE și care este menționată pe documentele aferente vehiculului, respectiv pe documentele de proveniență”.

Singura modalitate ca samsarii sau intermediarii auto să mai rămână pe piață este să înmatriculeze ei personal autoturismele achiziționate din UE, pentru a le putea vinde ulterior. Astfel, statul român va avea o evidență clară a tranzacțiilor efectuate de aceștia și va putea să îi impoziteze.

Actualitate