Eveniment

Mașină a Poliției Rutiere Constanța, parcată ilegal pe trotuar

Un echipaj al Serviciului Poliției Rutiere Constanța a fost surprins cu autoturismul de serviciu parcat pe trotuarul de pe strada Theodor Burada.

Scris de 
 pe data 
7 mai, 2018

Fotografia a fost făcută de un constănțean, care a publicat-o pe un grup de Facebook, semnalând faptul că mașina, MAI 34437, este parcată ilegal pe trotuar.

Cel mai probabil, aflați în misiune de monitorizare a traficului, polițiștii au considerat că este un un loc bun în care pot parca autoturismul de serviciu, sporindu-le vigilența în observarea șoferilor indisciplinați.

Problema este că, într-un exces de vigilență, polițiștii nu au ținut cont că tocmai ei încalcă regulile Codului Rutier.

Potrivit HG nr. 965/2016 modificată, începând din 21 ianuarie 2017, parcarea mașinilor pe trotuare este permisă numai acolo unde există spații special semnalizate în acest sens. Spațiile speciale pentru parcarea mașinilor pe trotuar vor putea fi făcute doar dacă este respectat culoarul pentru pietoni de un metru lățime și dacă accesul vehiculelor se va face din drum.

În zona în care este parcată mașina Poliției Rutiere, pe strada Theodor Burada, în apropierea intersecției cu bulevardul Ferdinand, nu există niciun indicator care să permită parcarea pe trotuar deoarace aceeași lege spune că „nu se pot amenaja parcări pentru autovehicule, pe trotuar, la mai puțin de 10 m de intersecții, stații ale mijloacelor de transport în comun sau treceri pentru pietoni”. Mașina poliției este parcată la doar câțiva metri de o stație RATC.

Fotografia a fost făcut în cursul zilei de 7 mai, 2018, în jurul orei 10.00, iar în spatele mașinii SPR pot fi observate alte două autoturisme parcate pe trotuar.

Conform Codului Rutier, oprirea neregulamentară este sancționată cu două sau trei puncte-amendă, adică 290 sau 435 de lei, plus două puncte de penalizare. Iar staționarea neregulamentară este sancționată cu patru sau cinci puncte-amendă, adică 580 sau 725 de lei, plus trei puncte de penalizare.

 

Actualitate