Actualitate

Mașinile second-hand vor fi verificate de Fisc. Ce recomandă Direcția Generală Antifraudă Fiscală cumpărătorilor

Sursă foto: diariodegoias.com.br

Diracția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF continuă verificarea achizițiilor intracomunitare a autovehiculelor second-hand, reținându-le pentru verificări pe cele cumpărate de intermediari (persoane fizice), în cazul în care aceștia au achiziționat mai mult de o mașină în decursul unui an, relatează adevărul.ro.

Scris de 
 pe data 
26 septembrie, 2018

Sunt controlate transporturile de autovehicule la mâna a doua, efectuate atât pe căile rutiere, cât şi pe calea ferată, iar inspectorii antifraudă fiscală vor verifica la descărcare toate documentele de provenienţă. În ultima perioadă au fost sigilate 12 parcuri auto cu autoturisme şi utilaje agricole la mâna a doua şi o platformă feroviară pentru autoturisme rulate, iar verificările sunt în curs”, a informat ANAF.

Conform datelor ANAF, de la începutul acestui an au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de mașini second-hand în valoare de aproximativ 180 de milioane de lei.

Respectivii comercianți nu și-au onorat, însă, și obligațiile fiscale, utilizând facturi fătă TVA sau care conțineau ilegal TVA pe marja de profit, cauzând astfel prejudicii în valoare totală de peste 20 de milioane de lei bugetului de stat, notează adevărul.ro.

DGAF recomandă cumpărătorilor să evite plata în numerar în cazul autoturismelor second-hand, pentru a nu fi implicați într-o schemă de fraudare a TVA.

De asemenea, precizează reprezentanții DGAF, cumpărătorii ar trebui să solicite toate documentele fiscale ale autoturismului, asigurându-se că firma revânzătoare are cod românesc de identificare fiscală valid, iar preţul de pe factura emisă de această firmă include TVA (19%), cu excepţia precizării direct pe factură a aplicării regimului de TVA la marja de profit.

 

Actualitate