Administraţie

Năvodariul a ajuns a doua localitate ca populație din județ. „În ultimii 10 ani, orașul s-a triplat, de la 10.000 la 30.000 de apartamente”

Orașul Năvodari a devenit cea de-a doua localitate a județului, după municipiul Constanța, raportat la numărul populației. În același timp, potrivit documentelor oficiale, orașul Năvodari și-a triplat capacitatea locativă în ultimii 10 ani, de la 10.000 la 31.000 de apartamente.

Scris de 
 pe data 
28 aprilie, 2022

Această explozie demografică și expansiune urbanistică a venit la pachet cu provocări, dar și multe probleme. Primarul Năvodariului, Florin Chelaru, spune că dezvoltarea orașului în ultimul deceniu este de departea cea mai accelerată din sud-estul țării și că Primăria este nevoită să țină pasul cu acest fenomen.

Cu 43.872 de locuitori (statistică oficială actualizată la zi folosită în raportările INSP), orașul Năvodari a devansat în ultimele luni municipiul Medgidia (43.661 locuitori), devenind cea mai populată localitate a județului, după municipiul Constanța.

De asemenea, potrivit Serviciului de Impozite și Taxe Locale a Primăriei Năvodari, dacă în 2012 existau în orașul Năvodari 10.100 de apartamene și 3.378 de case de locuit, în anul 2022 sunt înregistrate 31.540 de apartamente și 5.656 de case de locuit.

Datele statistice arată că orașul Năvodari a devenit în ultimul deceniu foarte atractiv atât pentru populația care a migrat spre această localitate în număr foarte mare, dar și pentru investitorii și dezvoltatorii imobiliari care au ridicat practic în decursul a 10 ani unități locative echivalente a încă două orașe.

„Într-adevăr, orașul Năvodari s-a dezvoltat și se dezvoltă în continuare într-un ritm absolut amețitor. Vorbim de peste 21.000 de apartamente care s-au construit în ultimii 10 ani, fără să mai adăugăm alte câteva mii care se află în momentul de față în diferite faze de execuție. Asta înseamnă că suntem un oraș atractiv, un oraș viu, chiar dacă sunt conștient că acest lucru vine la pachet și cu probleme, cu un grad de disconfort pentru populație. Să nu credeți că nouă, ca Primărie, ne este ușor să gestionăm această dezvoltare. Este nevoie de infrastructură, de servicii publice, de investiții edilitare pe care este foarte greu să le aduci în pas cu expansiunea orașului. De aceea îmi asum că există probleme, că avem neajunsuri, dar prefer să recuperăm și să muncim mai mult decât să blocăm dezvoltarea orașului”, ne-a declarat primarul Florin Chelaru.

Edilul spune că situația se amplifică mai ales pe timpul verii, când cel puțin 100.000 de turiști aleg să-și petreacă vacanța în Mamaia Nord, stațiune ce aparține de Năvodari.

„Anul trecut, aproximativ 100.000 de turiști s-au cazat în Mamaia Nord, cu 50% mai mult față de anul predent și cu 80-90% mai mult față de acum 5 ani. Și asta fără să punem la socoteală spațiile de cazare neclasificate și neînregistrate, acele apartamente de vacanță. Acum 10 ani, aici nu era nimic, erau tufișuri și porci mistreți, acum avem 100.000 de turiști oficial. Că sunt probleme, că nu totul e pus la punct, sunt conștient, dar noi mergem înainte pe acest drum”, a mai precizat primarul Florin Chelaru.

Actualitate