Noua taxă auto de poluare, este aproape gata şi, de anul viitor, aceasta va fi stabilită în funcţie de unele elemente variabile de la maşină la maşină. Concret, aceasta se va calcula după o formulă care va conţine trei variabile, informează profit.ro.

Este vorba de capacitatea cilindrică, norma de poluare şi emisiile efective de CO2 ale maşinii, variabile luate în calcul pentru taxele asemănătoare şi de unele ţări occidentale. Din formula de calcul va face parte şi venitul mediu la nivel naţional.

Singura dilemă a guvernanților este cum vor achita românii această nouă taxă: anual, odată cu impozitul mașinii, sau plata se va face la efectuarea Inspecției Tehnice Periodice (ITP). Pentru prima variantă se are în vedere colectarea acestei taxe de către administrațiile publice locale și virarea banilor într-un cont al Ministerului Mediului, în timp ce pentru a doua variantă șoferii vor trebui să treacă mai întâi pe la un ghișeu ANAF, exact cum se făcea înainte pentru calcularea taxei de poluare la prima înmatriculare a mașinii în România.

Potrivit unor informații din Ministerul Mediului, funcționarii ANAF vor calcula taxa, probabil în câteva săptămâni, vor emite o decizie de impunere, pe care cetățeanul o va plăti la Trezorerie. Abia după aceea, cu dovada plății, se va efectua ITP și se va înregistra în talon.

 

(Visited 4.045 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.