Mi-a ajuns gunoiul în faţa uşii de la bloc, basta, aşa nu se mai poate. La Bucureşti nu s-ar fi întâmplat aşa ceva”, le-a spus jurnaliştilor de la Corriere della Sera. După ce a selectat gunoaiele şi le-a împărţit în tomberoane, cum a putut mai bine, Gabriela a spălat şi asfaltul din faţa blocului.

Acum, riscă să ia o amendă usturătoare pentru că a udat o stradă publică. Iată doar unul din episoadele care demonstrează exasperarea cetăţenilor din capitala Italiei: de câteva săptămâni, Roma se confruntă cu una din cele mai grave crize din ultimii ani: cea a deşeurilor.

Potrivit datelor oficiale, furnizate de principala companie de salubrizare a Romei, AMA, în capitala Italiei se colectează zilnic 4600 de tone de deşeuri, dintre care 2600 sunt gunoaie amestecate / nediferenţiate. Din cele 2600 de tone de gunoaie nediferenţiate, în ultimele săptămâni, zilnic, 300 de tone rămân în stradă.

Firmele care ar trebui să asigure eliminarea lor nu au capacitatea de le gestiona corespunzător. Rezultatul este o situaţie periculoasă, agravată de canicula înregistrată în iunie şi iulie. Medicii italieni avertizează: în oraş s-au creat focare de infecţie în jurul tomberoanelor şi situaţia degenerează, punând în pericol sănătatea cetăţenilor.

În periferie, dar şi în cartierele mai elegante, s-au creat adevărate dealuri de gunoaie în jurul tomberoanelor. Nu sunt doar saci cu alimente putrezite, cutii şi sticle goale, ci şi îmbrăcăminte folosită, scaune, îmbrăcăminte sau chiar frigidere şi aparatură electronică stricată.

Pe unele alei nu se poate circula deloc pe trotuar, iar maşinile fac slalom printre deşeuri. Cei care au ghinionul să locuiască la primele etaje sunt constrânşi de miasme să închidă geamurile şi să se baricadeze în casă. Disperaţi, cetăţenii fac fotografii cu „monnezza” (gunoi, în dialect roman) şi le posteză pe reţelele de socializare, cu apeluri către autorităţi, să ia măsuri urgente: „Doamna primar, veniţi să vedeţi munţii de gunoaie din faţa blocului!”, scriu romanii exasperaţi.

Pe 1 iulie, Organizaţia Medicilor din Roma a tras un semnal de alarmă. Într-o scrisoare deschisă adresată primăriei Romei, Regiunii şi miniştrilor competenţi, doctorii afirmă că „există un risc grav cu privire la sănătatea populaţiei, un risc igienic şi sanitar. Trebuie luate urgent măsurile necesare, începând de la curăţarea zonelor din apropierea spitalelor, şcolilor şi pieţelor”.

Se recomandă folosirea mănuşilor pentru a arunca gunoaiele. “Munții de gunoaie abandonate constituie un risc serios pentru sănătate, legat de proliferarea germenilor și a paraziților cu posibilitatea de a răspândi boli infecțioase prin contact direct sau indirect cu insecte sau prin contact cu excrementele de pasăre și rozătoare”. Scrisoarea menționează, de asemenea, riscul ca arderea containerelor să elibereze substanțe toxice.

 

(Visited 369 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.