Actualitate

Pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor și polițiștilor, impozitate cu 85% dacă depășesc 7.000 lei. PNL și PSD susțin proiectul

Parlamentul decide astăzi impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Proiectul PSD este susținut și de PNL.

Scris de 
 pe data 
17 iunie, 2020

UPDATE:

Proiectul de lege a trecut de Comisia de buget-finanţe. Urmează astăzi votul final în Camera Deputaţilor. Vor fi impozitate doar pensiile speciale, nu şi cele pe bază de contributivitate.

În primă fază, PSD şi-ar fi dorit să impoziteze toate pensiile, decizie care ar fi fost neconstituţională. Astfel, în forma ieşită de la comisie, pensiile speciale cuprinse între 2.000 de lei şi 7.000 de lei vor fi impozitate cu 10%, în timp ce pensiile speciale care depăşesc 7.000 de lei vor fi taxate cu 85%.

Spre exemplu, dacă o persoană are o pensie de 2.000 de lei pe baza contributivităţii şi încă 2.000 de lei ca pensie specială, va încasa pe viitor cei 2.000 de lei pe baza contributivităţii, iar ceilalţi 2.000 de lei (pensia specială) vor fi impozitaţi cu 10%. Practic, în loc de de 4.000 de lei, va avea o pensie totală de 3.800 de lei. În cazul în care o persoană are o pensie pe contributivitate de 7.000 de lei plus o pensie specială de 3.000 de lei, va fi impozitată cu 85% doar suma de 3.000 de lei.

Proiectul este modificat la această oră în comisiile de specialitate și va intra la vot final în plen. PSD și PNL susțin adoptarea impozitării pensiilor speciale.

Conform actului normativ, după modificarea din comisii, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților vor fi impozitate cu 85% dacă sunt mai mari de 7.000 de lei și cu 10% dacă sunt mai mici de 7.000 de lei, informează Digi24.ro.

„PSD a propus și vom vota astăzi în Parlament impozitarea drastică a pensiilor speciale! Cu 85%! Toate pensiile din România trebuie aduse la un nivel decent, comparabil cu cele din sistemul public.

Acești bani trebuie să se ducă obligatoriu către alocații și pensii și nu în buzunarele clientelei politice a PNL!”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

„După ce au votat contra impozitării pensiilor speciale, PSD azi dimineață a pus pe ordinea de zi un proiect de… impozitare a pensiilor speciale.

Și au convocat fulger comisia pentru buget și finanțe. Vor să impoziteze cu 85% toate pensiile peste 7.000 de lei. Ați citit bine. Toate pensiile. Și pensiile contributive și pilonul 2 și 3. Toate pensiile să fie impozitate cu 85% peste 7.000 de lei”, a scris pe Facebook deputatul USR Claudiu Năsui.

După adoptare, proiectul merge la președintele Klaus Iohannis la promulgare.

 

Actualitate