Eveniment

Pirandă, vânzătoare de țigări de contrabandă, amendată de polițiștii locali din Constanța

O femeie a fost prinsă de polițiștii locali în timp ce vindea ilegal țigări în perimetrul unei piețe din Constanța. Cetățeanca de etnie romă a fost amendată, iar marfa a fost confiscată.

Scris de 
 pe data 
7 noiembrie, 2018

Una dintre afacerile prospere de pe străzile Constanței este vânzarea de tutul ilegal, direct din pungă sau din buzunarele ascunse ale unei geci. Este o activitate ce se desfășoară cu predilecție în zone aglomerate din oraș, în special piețe sau în apropierea centrelor comerciale.

În cursul zilei de 7 noiembrie, polițiștii din cadrul Direcției Generale a Poliției Locale (DGPL) Constanța au acționat în zona Pieței Griviței, într-o acțiune de combatere a fenomenului de comercializare ilicită a produselor accizabile din tutun.

Femeia, în vârstă de 32 de ani, a fost prinsă având asupra ei o pungă plină cu pachete de țigări pe care le vindea ilegal, fără îndeplinirea condițiilor legale. Vânzătoarea de tutun a fost dusă la sediul Poliției Locale unde a fost amendată cu suma de 1.000 de lei, iar marfa i-a fost confiscată.

DGPL Constanța informează că activități similare se vor desfășura în mod sistematic, în scopul prevenirii și combaterii încălcării normelor legale în vigoare.

În vara acestui an a fost înregistrat cel mai ridicat nivel al contrabandei cu țigări, depăşind media din 2017, de 16%. Conform informațiilor referitoare la capturile de țigări ilicite furnizate de Poliția de Frontieră și centralizate pe www.stopcontrabanda.ro, contrabandiștii folosesc din ce în ce mai mult rute neconvenționale pentru introducerea în țară a țigărilor ilegale, ”fâșia verde” reprezentând oportunitatea trecerii frauduloase a graniței cu riscuri minime.

Multe dintre țigarile de contrabandă sunt contrăfacute (12.3% din toată contrabanda – 25 milioane pachete – în jur de 2,500 de paleți plini). La acest segment există cel mai mare profit, deoarece nu se plătesc nici macăr accizele din țările vecine, în timp ce costurile de distribuție sunt minime. În plus, tutunul din aceste țigarete, acolo unde există, este de o calitate îndoielnică, sporind considerabil riscurile asupra sănătății.

 

Actualitate