Despăgubirile pentru riscurile prevăzute la alin. (1) se acordă indiferent de momentul la care poliţistul şi-a exercitat atribuţiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru, se arată în textul Hotărârii Guvernului nr. 1083/2008 privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor.

Potrivit sursei citate, despăgubirile constau în sume de bani acordate poliţiştilor răniţi, iar dacă aceștia decedează, banii ajung la familiile lor.

Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1083/2008 oferă despăgubiri în funcție de gravitatea rănilor suferite de poliţist astfel: „10.000 euro, echivalent în lei la data plăţii – pentru invaliditate de gradul I; b) 8.000 euro, echivalent în lei la data plăţii – pentru invaliditate de gradul al II-lea; c) 6.000 euro, echivalent în lei la data plăţii – pentru invaliditate de gradul al III-lea. d) sume de bani care acoperă toate cheltuielile legate de situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.a)-d) efectuate începând cu data încetării raporturilor de serviciu ca urmare a clasării ca inapt şi încadrării în grad de invaliditate.

În propunerea MAI sunt notate, de asemenea, modificări privind momentul în care polițistul este rănit, menționându-se faptul că despăgubirile vor acoperi „cheltuielile legate de asistenţă medicală profilactică, curativă şi recuperatorie efectuată în unităţi sanitare publice din ţară, cazare şi masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din ţară, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive din ţară sau străinătate şi transport dus-întors până la sau de la spitalul de stat din ţară, atât pentru poliţistul rănit, cât şi pentru un însoţitor al acestuia.”

Conform textului normativ, dacă tratamentele impuse în cazul polițistului rănit nu pot fi efectuate într-un spital din România, acesta poate solicita ministrului de interne să acopere cheltuielile de tratament efectuate în spitale private din țară sau din străinătate.

Actul normativ a fost lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne. Pentru a intra în vigoare propunerea trebuie aprobată de Executiv și publicată în Monitorul Oficial.

 

(Visited 419 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.