Iohannis le-a cerut parlamentarilor și guvernanților să nu ”dezonoreze” Centenarul Marii Unirii și să se ”recupleze” la interesele naționale. Președintele a amintit și modificările controversate la Legile Justiției și Codurile Penale, cerându-le parlamentarilor să renunțe la ele.

România este la răscruce”, a mai spus președintele Iohannis în discursul ținut la ședința solemnă a Parlamentului.

Astăzi, întrebarea la care trebuie să răspundă politicienii, indiferent de partid sau doctrină, este dacă vor continua să promită mult și să livreze puțin sau dacă vor avea curajul și responsabilitatea de a pune bazele dezvoltării României în cel de-al doilea centenar.

Cred că răspunsul la această întrebare poate să ne indice sursele demnității și coeziunii naționale. Răspunsul la această întrebare se găsește, în ultimă instanță, în oglinda clasei politice românești și misiunea sa.

Centenarul nu este numai un prilej de a ne întoarce privirea spre trecut și a ne onora istoria. Este, în egală măsură, și un moment de reflecție, în care să ne întrebăm, cu toată onestitatea, dacă ne-am revendicat locul pe care îl merităm în rândul țărilor lumii.

Mergem astăzi în direcția corectă sau ne aflăm pe un drum greșit, care ne va duce în cu totul altă parte decât unde vrem să ajungem, ca națiune? Aniversarea celor 100 de ani ai țării noastre ne găsește la o răscruce pentru destinul României în următorul centenar“, a declarat Iohannis.

În discursul care a urmat, Călin Popescu Tăriceanu nu a făcut nici o referire la prezent, vorbind doar despre aspecte ale trecutului.

Liviu Dragnea, la rândul său, a spus în discursul său că ”cea mai importantă realizare a României după Marea Unire este integrarea euro-atlantică a României” și a criticat europarlamentarii români care au votat rezoluția din Parlamentul European. ”Trebuie să încetăm războiul români contra români”, a mai spus președintele Camerei Deputaților, care și-a încheiat discursul cu cuvintele ”sunt mândru că sunt român”.

Premierul Viorica Dăncilă a criticat și ea Opoziția pentru că votul din Parlamentul European și a folosit în mod repetat deviza veche a PNL, ”Prin noi înșine”, pentru a-și fundamenta criticile. Dăncilă i-a adresat președintelui Iohannis ”un mesaj de pace”, spunând că e nevoie de cooperare și că ”lasă în urmă jignirile și criticile”.

 

(Visited 68 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.