Eveniment

Radarele e-SIGUR de pe A2, coșmarul șoferilor. Înregistrează toate abaterile și trimit automat amenzile

Scris de 
 pe data 
17 ianuarie, 2025

De la 1 ianuarie 2025, Autostrada Soarelui București-Constanța, A2 și alte drumuri din țară au intrat într-un amplu program de monitorizare cu radare fixe – sistemul e-SIGUR.

Practic, camerele vor înregistra continuu și vor depista instant șoferii care încalcă normele rutiere, nu doar depășirea vitezei. Conducătorii auto contravenienți nu vor mai fi opriți pentru aplicarea sancțiunilor, ci acestea li se vor trimite acasă prin poștă.

Radarele folosite anterior erau operate manual de către un polițist. În momentul depășirii limitei de viteză, conducătorul auto era oprit imediat pentru a fi amendat. Așadar, explică polițistul Tavi Perțea, timp de 10-15 minute, cât dura întocmirea procesului verbal de contravenție aferent, radarul devenea operațional, informează bugetul.ro

„Practic, ca polițist, dădeai undeva la 6 amenzi într-o oră. Dacă erau 2 polițiști, undeva la 10-12 amenzi pe oră. Tu stăteai să-l amendezi pe unul, care avea 75 km/h, opreai radarul, timp în care pe lângă tine treceau alții cu 100-120 km/h, pe care tu nu puteai să-i sancționezi. Ei bine, cu aceste radare nu mai scapă niciunul, pentru că vor fi filmați șoferii încontinuu”, a comentat Tavi Perțea într-un clip postat pe contul său de YouTube.

Față de vechile radare, noile dispozitive fixe se remarcă prin înregistrarea continuă a traficului, potrivit ProMotor. Vor fi consemnate toate vehiculele care comit o abatere rutieră. Pe baza imaginilor pot fi aplicate sancțiuni și pentru alte abateri, care poate nu erau observate de polițiștii care operau un radar mobil: depășirea limitei de viteză; efectuarea unei depășiri neregulamentare; nepurtarea centurii de siguranță; conducere agresivă; neutilizarea sistemelor de iluminare. De asemenea, într-o nouă etapă, sistemul va putea inclusiv verifica automat dacă autoturismul are RCA valabil sau taxa de drum plătită.

„Eu cred că vor fi amendați cam un șofer pe minut, deci 60 pe oră. Cel puțin în primele luni, până când se va duce vestea și șoferii își vor revizui comportamentul”, a mai spus polițistul.

Foarte important, conducătorii auto vor putea fi sancționați în același timp pentru mai multe abateri.

Actualitate