„Banca Națională a României a întreprins un proces de revizuire a Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID și ROBOR (Reguli)”, a informat joi instituția.

Astfel, ca urmare a reducerilor dintre cerere și ofertă, ratele creditelor vechi ale căror dobânzi se calculează în funcție de ROBOR la trei luni, se vor ieftini cu circa 20 puncte de bază, iar cele cu dobânda legată de ROBOR la 6 luni cu circa 30 de puncte de bază.

Noile reguli privind stabilirea ratelor de referinţă ROBID și ROBOR vor fi aplicate începând cu data de 11 noiembrie 2019.

Pentru stabilirea ratelor de referință, BNR a avut în vedere următoarele aspecte:

Primul priveşte armonizarea Regulilor, urmărindu-se evoluţia cadrului juridic existent la nivel european, cu cele mai bune practici în domeniu, în sensul actualizării terminologiei utilizate în special în ceea ce priveşte entităţile implicate pentru determinarea şi furnizarea ratelor de referinţă ROBID și ROBOR.

Cel de-al doilea aspect vizează revizuirea unor elemente de natură tehnică ale cadrului operaţional al procesului de fixing, în principal: îngustarea ecartului între ratele dobânzilor bid şi ask cotate de către participanţi; extinderea intervalului orar asociat obligaţiei de cotare; majorarea valorii maxime a tranzacţiilor asociate cotaţiilor ferme furnizate de către participanţi; eliminarea calculării şi publicării ratelor de referinţă pentru scadenţa de 9 luni.

În esență, modificările adoptate sunt de natură să contribuie la stimularea suplimentară a activităţii pieţei monetare interbancare, la îmbunătăţirea mecanismului de formare a preţurilor, precum şi la o mai bună reprezentativitate a ratelor de referinţă ROBID şi ROBOR stabilite, prin creşterea capacităţii acestora de a reflecta realitatea pieţei monetare interbancare româneşti pe care intenţionează să o măsoare.

Ratele de referinţă ROBID şi ROBOR continuă sa fie calculate, ca şi pană acum, în baza cotaţiilor ferme furnizate de către instituţiile de credit participante”, se arată în comunicatul BNR.

Concret, diferenţa dintre ratele cererii şi ratele ofertei pentru un anumit depozit la termen, cotat de fiecare bancă nu va putea depăşi 0,30 puncte procentuale pentru depozitele overnight, pe o zi, o săptămână sau o lună, 0,35 puncte procentuale pentru dobânzile la 3 luni, faţă de 0,50% în prezent şi 0,40 puncte procentuale pentru depozitele la 6 şi 12 luni, faţă de 0,75 puncte procentuale cât este în prezent.

 

(Visited 92 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.