Actualitate

Sindicaliștii din penitenciare cer demisia Ministrului Justiției

Statul român datorează angajaţilor din penitenciare peste 10,5 milioane de euro, pentru 1,5 milioane de ore suplimentare neplătite și nerecuperate în ultimii trei ani, anunță Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

Scris de 
 pe data 
24 aprilie, 2018

În contextul inflaţiei de proiecte pentru premierea şi bunăstarea infractorilor, a căror finanţare de la Bugetul de Stat nu pare să fie o problemă, reamintim Guvernului şi Parlamentului că Statul Român datorează personalului din penitenciare peste 10,5 de milioane de Euro pentru cele peste 1,5 milioane de ore suplimentare nerecuperate şi neplătite în ultimii 3 ani”, anunţă FSANP.

După refuzul angajaților Penitenciarului Vaslui de a munci în decembrie 2017, Tudorel Toader, spunea că problema restanțelor la va fi rezulvată până la sfârșitul anului trecut.

Patru luni mai târziu nu s-a rezolvat nimic. O altă promisiune neonorată şi un alt motiv ca Tudorel Toader să fie demis pentru indolenţă şi incompetenţă”, se arată într-un comnicat al FSANP.

Făcând o comparație între suma pe care statul o datorează angajaților din penitenciare și suma promisă deținuților cu titlul de despăgubire, sindicaliștii au constatat o diferență majoră.

Această sumă datorată angajaţilor din penitenciare pentru muncă prestată este de 49 de ori mai mică decât cea promisă infractorilor cu titlu de despăgubiri de câte 5 – 8 euro pentru fiecare zi de detenţie în conditii aşa-zise improprii. Peste 520 de milioane de euro ar urma să ne coste această investiţie în criminalitate. În acelaşi context, la un cost mediu de operare a unui sistem de supraveghere prin brăţări electronice de 750 de euro pe an pentru fiecare infractor dintre cei 6.000 care estimăm ca ar putea beneficia în actualele condiţii propuse, această cheltuială pentru bunăstarea infractorului s-ar ridica la 13,5 milioane de euro pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în acelați comunicat.

Sindicaliștii cer demisia ministrului Justiției și plătirea orelor suplimentare pentru ultimii trei ani, ameninţănd proteste ale personalului din penitenciare, dar și blocarea activităţii acestor instituţii.

 

Actualitate