Eveniment

Țiganii care varsă găleți la Casa Căsătoriilor, amendați de polițiștii locali

Romii care se aciuează la Casa Căsătoriilor pentru a face bani profitând de pe urma unor tradiții, cum ar fi răsturnarea găleții cu apă, au fost amendați de polițiștii din cadrul Direcției Generale a Poliției Locale Constanța.

Scris de 
 pe data 
23 aprilie, 2018

Orice constănțean, care a participat la ceremonia stării civile de la Casa Căsătoriilor, a avut ocazia să-i întâlnească pe romii lăutari cu acordeon și pe cei care se îngrămădesc să respecte tradiția răsturnării găleții cu apă la ieșirea de pe porțile instituției.

Dacă unii dintre miri sau nuntași îi tolerează pe musafirii nepofți, sau chiar îi recompensează, alții au luat măsuri și au apelat la Poliția Locală pentru a se asigura că nu vor fi deranjați de „tradițiile“ nedorite.

Astfel, duminică, 22 aprilie, polițiștii au venit la Casa Căsătoriilor de pe strada Eminescu, unde bineînțeles i-au găsit pe promotorii tradițiilor de nuntă cu valoare adăugată. Potrivit Poliției Locale, două persoane au fost amendate cu suma de 100 lei fiecare, pentru săvârșirea în public de fapte sau acte de natură să provoace indignarea participanților la eveniment.

Și totuși, de unde acest obicei cu vărsarea găleții?

Țiganii, care sunt la datorie la Casa Căsătoriilor, fac bani de pe urma unor superstiții ce au fost încadrate la categoria tradiții doar pentru că au devenit practici frecvente.

Obiceiul este împrumutat de prin părțile Olteniei. Conform tradiției, în dimineaţa nunţii, mireasa, însoţită de fete şi băieţi, uneori şi de lăutari, se ducea să aducă apă de la o fântână, într-o găleată împodobită cu brad şi busuioc. Ea mergea spre răsărit şi se oprea la a treia fântână. Acolo, îi uda cu mănunchiul de busuioc pe cei de lângă ea ca să se căsătorească repede şi ca să fie „mănoşi”. Apoi puneau apă în căldare, dar o vărsau de trei ori şi abia după acest ritual plecau spre casă cu apa luată din fântână. Se opreau la a treia răscruce, unde făceau o horă mare, şi nu se întorceau acasă pe drumul pe care au venit deoarece se credea că nu le va merge bine tinerilor căsătoriţi.

În Dobrogea, procesul a fost simplficat, găleata cu apă fiind vărsată la ieșirea cuplului din casa miresei sau, după modelul țigănesc, la ieșirea din Casa Căsătoriilor. Bineînțeles, pentru prosperitatea mirilor, în găleata cu apă se mai pun bani și se dă ceva în plus și „vărsătorului“, să fie și pentru prosperitatea lui.

 

Actualitate