Actualitate

VIDEO. Un popă plesnește enoriașele peste ochi cu agheasmă. „Ce dexteritate are. Era bun la tencuit!“

Un filmuleț în care un grup de credincioşi este botezat de un preot din România a devenit viral pe rețelele sociale. Preotul îi stropește puternic peste ochi pe câțiva pelerini care îl însoțesc într-un pelerinaj la o mănăstire din Kiev.

Scris de 
 pe data 
7 mai, 2019

În cele aproape 8 minute de filmare se vede cum preotul, aflat în vizită la Mănăstirea Florovski din Kiev, unde sunt depuse moaştele Sfintei Elena Behteeva (Florovskaia), îi încolonează pe credincioși și, într-un ritual care nu ar avea nicio legătură cu tipicul bisericii ortodoxe, îi botează cu apă sfinţită.

scroll mai jos pentru video

Dintr-o sticlă de Cola pune apă sfinţită în mâini şi le-o aruncă pelerinilor cu putere în faţă, iar aceştia îşi aşteaptă cuminţi rândul, fără să pară deranjaţi de gestul preotului.

Pe fundal se aud, în schimb, râsetele celor care imortalizează totul, şi chiar şi preotul se amuză teribil în timp ce îşi botează credincioşii astfel, chiar dacă, în acelaşi timp, se cântă „Hristos a Înviat din morţi!“.

Dar are o ţintă, părintele..!“, comentează cineva. „Numai dumneavoastră puteţi face aşa ceva!“, spune un alt credincios din alai.

Poate scap de ochelari“, zice altcineva, pentru ca la final, după ce toţi credincioşii au fost astfel botezaţi, preotul să fie, la rândul său, „botezat“ de o credincioasă, care îi aruncă în faţă agheasma rămasă.

Ritualul presupune ca persoana stropită să țină ochii deschiși în momentul în care agheasma este aruncată pe față.

Se poate observa de la minutul 4:52 cum una dintre enoriașe vrea să se asigure că apa sfințită îi intră direct în ochi, drept pentru care își ține pleoapele ridicate cu degetele.

 

 

Actualitate