Sănătate

15.000 euro șpaga pentru un post de asistentă în spitalele din România

Scris de 
 pe data 
13 decembrie, 2023

O anchetă a DNA a scos la iveală cum se ocupă posturile din spitalele publice din România: nu pe bază de competențe, ci de șpagă. 15.000 euro postul de asistentă, 2.000 euro cel de brancardier sau infirmieră.

Procurorii DNA au efectuat miercuri 92 de percheziții în județele Botoșani și Iași, într-un dosar de dare de mită pentru angajări la Spitalul Județean din Botoșani.

Cei care doreau să obțină un post în unitatea spitalicească, de la asistentă până la manager, trebuiau să dea mită între 2.000 și 15.000 de euro, potrivit surselor Digi24. Anchetatorii au în vedere o întreagă rețea care ar fi avut și implicații politice pe plan local.

„Mita dată de persoanele interesate să se angajeze la Spitalul Județean din Botoșani pleca de la 2.000 de euro și putea ajunge până la 15.000 de euro, conform unor date din anchetă obținute de Digi24 – asta în funcție de ce post era vizat. Informațiile noastre arată că cei care sunt acum investigați de procurorii și polițiștii din Moldova plăteau pentru orice fel de funcție, fie că vorbim de una de execuție, de asistentă, de brancardier, de infirmieră, dar și pentru funcții de management.

Sunt verificate inclusiv modul în care au fost făcute numirile în funcții de conducere la nivelul spitalului, fie că vorbim de funcții de management, fie că vorbim despre funcții de șef de secție”, scrie digi24.ro.

Actualitate