Actualitate

30.000 de prime de casare disponibile în Programul Rabla Plus. Câţi bani puteţi primi de la Guvern

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu a declarat pentru Mediafax că programul Rabla Plus se va relua începând de astăzi, 17 septembrie, bugetul alocat pentru acesta fiind de 198 milioane de lei.

Scris de 
 pe data 
17 septembrie, 2018

Gavrilescu a precizat că banii alocați acestui program sunt suficienți pentru a oferi 30.000 de prime de casare și că anul acesta parcul națonal va fi completat cu 50.000 de mașini noi.

Da, se continuă proiectul, respectiv programul Rabla Plus, prin care noi reînnoim parcul auto naţional. (…) În an centenar, Guvernul a alocat prin Ministerul Mediului şi Administraţia Fondului de Mediu o suplimentare pentru bugetul programului Rabla. Am alocat un plus de 198 de milioane de lei, care este echivalentul a 30.000 de prime de casare noi, pentru programul Rabla clasic, atât pentru persoane fizice, cât şi pentru persoane juridice. Anul acesta, programul “Rabla Plus” va aduce în parcul naţional 50.000 de maşini noi introduse pe piaţă, un lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. În general, la toate ediţiile precedente, mai mult de 25.000 de vouchere nu am putut da ca bani”, a declarat, pentru Mediafax, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Astfel, menționează ministrul, fiecare persoană care dorește să achiziționeze o mașină nouă va putea să-și casese mașina veche în schimbul unei prime de 6.500 de lei.

Programul va începe de luni, pentru că ieri (n.r. vineri, 14 septembrie) a fost publicat în Monitorul Oficial ghidul de finanţare şi ordinul de ministru, prin care să fie începută finanţarea de luni. Fiecare român care doreşte să-şi cumpere o maşină nouă va putea să-şi caseze o maşină veche primind o primă de casare de 6.500 de lei la care se poate adăuga suma de 1.700 de lei, în cazul în care persoana respectivă îşi doreşte să achiziţioneze un autovehicul hibrid sau se mai poate adăuga şi suma de 1.000 de lei, în cazul în care cetăţeanul doreşte să achiziţioneze un autovehicul al cărui motor are o emisie de 98 de grame la suta de kilometri, după formula veche. Putem ajunge să cumulăm suma de 9.200 de lei adunându-le pe toate sau putem avea doar prima de casare de 6.500 de lei fără să adăugăm ceva în plus. Cetăţeanul va fi cel care va alege ce autovehicul vrea să achiziţioneze”, a mai declarat Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, unul dintre scopurile principale ale acestui proiect este acela de a reduce poluarea.

Noi ne dorim ca în fiecare an, numărul de prime de casare şi numărul de maşini noi introduse pe piaţă să fie în creştere. Astfel, reînnoirea parcului auto să fie în permanentă creştere pentru sănătate, dar şi calitatea aerului, pentru că reducem în acest fel poluarea. Ne gândim de asemenea şi la siguranţa cetăţenilor în trafic şi nu în ultimul rând şi la industria producătoare din România de autovehicule”, a mai adăugat Graţiela Gavrilescu.

Conform Mediafax, programul Rabla Plus se află la cea de-a XIV-a ediţie.

 

Actualitate