Persoanele externate trebuie să țină legătura în permanență cu medicul de familie și cu DSP, dar n-au o obligație să stea acasă, iar autoritățile nu au pârghii pentru a-i verifica, a explicat la Digi24 minsitrul Nelu Tătaru.

„Noi doar le-am putut recomanda o izolare voluntară, a spus Nelu Tătaru. Ministrul a spus că speră să nu existe o creștere exponențială a cazurilor, avertizând că în lipsa pârghiilor, transmisia comunitară a virusului se va accentua. În prezent, a arătat ministrul, suntem cam la nivelul săptămânilor 2-3 din luna aprilie, într-o a doua cocoașă a primului val de infectări.

„Ne-am bucurat prea devreme”, crede ministrul sănătății, accentuând că ar putea fi amânate în continuare noi măsuri de relaxare.

„Recomand păstrarea izolării pentru cei pozitivi, chiar dacă nu mai este obligatoriu. Portul măştii în contactul cu familia acestei persoane, regulile de igienă, grija în spaţiile comune”, a spus Nelu Tătaru.

Între cele 550 de persoane care au cerut externarea se numără și pacienți asimptomatici, dar și simptomatici. După ce au solicitat externarea, începând de vineri, medicii le-au făcut o examinare completă, le-au explicat riscurile și tratamentul, măsurile de precauție, dar și faptul că ar putea intra sub incidența Codului penal dacă o eventuală anchetă epidemiologică va dovedi că s-au aflat la originea infectării altor persoane.

(Visited 2.205 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.