Actualitate

60.000 de apartamente din Constanța, fără apă caldă. Făgădău nu știe când și cum se va rezolva problema

primarul Constanței, Decebal Făgădău

Primarul Constanței spune că nu știe cât timp va mai dura această situație aruncând întreaga vină pe CET și pe Ministerul Economiei. Făgădău promite, însă, că va încerca să găsească soluții pentru ca cetățenii Constanței să poată beneficia de apă caldă și căldură măcar până în luna decembrie.

Scris de 
 pe data 
27 septembrie, 2018

Pentru a clarifica situația privind scandalul datoriilor RADET – Electrocentrale Constanța, primarul Decebal Făgădău a dat lămuriri astăzi, 27 septembrie, după ședința ordinară a Consiliului Local Constanța.

Edilul susține că Electorcentrale Constanța este o societate relativ nouă și că nu se poate vorbi despre nicio datorie istorică, ba, mai mult, că Primăria și constănțenii au plătit către această societate mai mult decât le-a fost solicitat.

De când s-au înființat ei. Ne-au facutrat 573 de milioane, le-am plătit 584 de milioane. Le-am plătit noi, constănțenii și Primăria. Datoria istorică nu face referire la Electrocentrale Constanța SA și noi am atacat, atât municipiul cât și RADET modul în care s-a făcut divizarea și modul în care toate guvernele au încercat să scape de această problemă, plasând-o primarilor. Toate guvernele au procedat la fel.”

De asemenea, Făgădău spune că, după trecerea CET-urilor în administrația locală, Ministerul a încetat să mai dea bani de subvenții, trecât datoriile în contul primăriilor.

După ce, în urmă cu 15 ani, aproape toate CET-urile, excepție făcând Constanța și București, s-au transferat către comunitățile locale, ușor, ușor, s-au tăiat și banii pe care îi dădea statul, astfel încât acum ne pun pe noi să plătim penalități pentru ce n-au plătit ei, de la centru. În 2010 au venit și au spus că nu mai dau nici subvenție. După ce că nu au investit nimic când au avut în proprietate toate aceste active au aruncat către local această problemă. Puteți să-i întrebați pe toți primarii care trec prin asta. Este coșmarul nostru comun gândul că vine iarna. Acum ne amenință în prag de iarnă că vor închide robinetele. Am început demersurile din iunie, dar mi-am dat seama că vorbesc singur. M-am săturat de adrese și de politețuri.”

Totodată, primarul a prezentat situația actuală a celor trei actori implicați în problema lipsei apei calde la Constanța: Primăria, RADET și Electrocentre Constanța, precizând că singurul responsabil pentru acest fapt este Ministerul Energiei.

RADET nu recunoaște nicio datorie către Electrocentrale Constanța sau către altcineva. Primăria municipiului Constanța nu are nicio datorie către Electrocentrale sau către RADET, ba chiar avem bani plătiți în avans. Electrocentrale Constanța nu are nicio vină că se află în această situație, singurul responsabil este Ministerul Energiei.  Știe cineva cine este ministrul Energiei? L-ați auzit vreodată vorbind despre termo-centrale, despre încălzire? Toți miniștri au tratat la fel problema.”

Sistemul aflat în proprietatea Ministerului Energiei, care își asumă doar numirea de membrii în CA și nu și deciziile, este falimentar. Trebuie să identifice cât mai repede o soluție și să spună ce au de gând să facă și să ne spună nouă, constănțenilor, ce trebuie să facem mai mult decât să le dăm și pielea de pe noi pentru capacități de producție învechite, magistrale supradimensionate și găurite, pentru un sistem total ineficient. Cât se mai ascund cei de la Ministerul Energiei? De la centru se încearcă să scape de acest cartof fierbinte și să-l lase în mâna fraierilor de primari sau fraierilor de locuitori.

Făgădău a ținut să menționeze că asociațiile de proprietari au datorii în valoare  de 21 de milioane către RADET, că Primăria Constanța nu are datorii, dar și că Electrocentrale Constanța are datorii atât către furnizorul de gaz, distribuitorul de gaz, furnizorul de apă, furnizorul de electricitate, dar și către salariați.

Edilul a asigurat constănțenii că este în căutarea unei soluții pentru remedierea situației, cerând Ministrului Energiei, dar și Consiliului de Administrare al Electrocentrale să își îndeplinească atribuțiile.

Voi propune consilierilor o soluție pentru acest an, dar este o soluție de moment. Eu nu cred că CET-ul poate trăi doar cu ajutorul Constanței. Fac apel la Ministerul Energiei și la Consiliul de Administrație al Electrocentrale Constanța să își asume calitatea de acționar al Electrocentrale Constanța. Conducerea Electrocentrale Constanța este în dialog permanent cu Primăria și cu RADET-ul. Nu au ce să facă, sunt plini de datorii. Salvarea trebuie să vină de la Minister.

Din păcate, Făgădău nu știe când se va rezolva problemă, pasând răspunderea către Ministerul Energiei și către compania subordonată acestuia, Electrocentrale Constanța.

Nu știu să vă răspund, puteți să-i întrebați pe domnii de la Ministerul Energiei sau pe cei din Consiliul de Adminstrație de la Electrocentrale care dă comunicate de presă pe bani mulți”, a încheiat primarul Constanței.

 

Actualitate