Actualitate

9.000 lei pentru tinerii care acceptă să devină militari voluntari. Pregătirea durează câteva luni

Scris de 
 pe data 
6 februarie, 2024

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiță, a recunoscut starea deplorabilă în care se află Armata, atât ca dotări, dar mai ales în ceea ce privește resursa umană. În condițiile în care militarii pleacă din sistem cu miile în fiecare lună din cauza salariilor și a mentalității comuniste a șefilor ierarhici, conducerea MApN s-a gândit să rezolve problema covingând tinerii (persoanele între 18 și 35 de ani) să facă o pregătire militară de bază (câteva luni) pentru suma de 9.000 lei. Vor deveni astfel militari voluntar în termen, iar în caz de război sau alte situații neprevăzute vor putea fi luați la oaste și trimiși la luptă.

Potrivit Ministerului Apărării, este vorba de o pregătire militară de bază. Condiţia este să nu fi îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă. De asemenea, aceşti militari voluntari în termen vor beneficia de cazare gratuită şi asistenţă medicală. Iar la finalizarea programului de pregătire vor primi o indemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariile medii brute, undeva la 8000-9000 de lei. Aceşti rezervişti pot fi concentraţi pe timp de pace pentru îndeplinirea unor misiuni pe perioadă determinată.

Ministrul Apărării a spus luni seară că reintroducerea serviciului militar obligatoriu în România este exclusă şi nu există niciun fel de discuţie în acest sens. Potrivit lui Angel Tîlvăr, armata României a scăzut numeric de la peste 320.000 de oameni la 80.000, dintre care doar 75.000 de militari, restul funcționari şi este nevoie de pregătirea unor rezerve, însă acest lucru se va face cu militari voluntari. 

Ministrul a precizat că există un proiect care prevede un stagiu militar de câteva luni. „V-am spus că vorbim de o primă la ieșirea din perioada de pregătire. După perioada pregătirii oricum cred că vor avea în jur de 30% din soldă. În momentul în care ies, vor avea o primă care va fi probabil de două-trei salarii medii”, a declarat Angel Tîlvăr.

Ministrul a explicat că se pune în discuţie existanţa unui serviciu militar voluntar, al cărui scop este de a satisface nevoia de rezervă pentru Armată. „Din punct de vedere numeric Armata a scăzut, iar nevoiele operaţionale sunt care sunt şi care nu au mai fost în Europa de mult”, a adăugat ministrul Apărării.

Actualitate