Legea instituie reguli clare și transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. De asemenea, sunt prezentate condițiile în care o persoană poate fi condusă la sediul poliției și situațiile în care polițistul poate utiliza forța, respectiv sunt introduse garanții suplimentare pentru respectarea drepturilor cetățeanului“, transmite Poliția Română.

Potrivit noii legi, dacă un șofer a fost tras pe dreapta și refuză să dea documentele agenților rutieri, aceștia vor avea posibilitatea de a îl imobiliza și de a îl duce la secție pe șoferul respectiv.

Mai mult, autoritățile pot intra fără mandat în locuințe, însă numai în patru situații speciale după cum urmează: atunci când este pusă în pericol viața unui om, când are loc o infracțiune flagrantă de violență domestică, în caz de epidemie sau de pericol la siguranța națională.

În toate cazurile de mai sus, folosirea forței se va putea face dacă există motive temeinice pentru a anticipa rezistență armată sau alte tipuri de violență ori există un pericol cu privire la distrugerea probelor sau în cazul unui refuz sau dacă nu a fost primit niciun răspuns la solicitările polițistului de a pătrunde în acel spațiu.

De asemenea, noua lege prevede și amendarea cu pana la 1.500 de lei a persoanelor care refuza sa furnizeze politistilor sau jandarmilor date de identificare sau sa se prezinte la sediul Politiei.

O alta modificare legislativă care a intrat în vigoare duminică vizeaza sancționarea celor care organizează petreceri private și folosesc aparatură muzicala care tulbura linistea in cartiere rezidentiale cu amenzi intre 2.000 si 3.000 de lei.

Legea in vigoare interzice “organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in corturi, alte amenajari sau in spatiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, in mediul urban“.

De asemenea, in cazul repetarii contraventiei in termen de 24 de ore, se aplica o amendă de pana la 6.000 de lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activitati in folosul comunitatii.

 

(Visited 227 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.