Social

A murit Avocatul31, cunoscutul traducător voluntar al filmelor piratate de pe internet. Avea 50 de ani

Cătălin Remus Grigorescu, din București, a încetat din viață la începutul acestei luni, la vârsta de 50 de ani. Remus era cunoscut consumatorilor de filme piratate ca fiind Avocatul 31, traducător al cărui pseudonim era văzut la începutul sau la finalul peliculelor.

Scris de 
 pe data 
5 decembrie, 2022

Cătălin Remus Grigorescu chiar era de profesie avocat. Folosind celebrul pseudonim Avocatul31, Cătălin a făcut pionierat în materie de subtitări. Pe site-ul său, dedicat subtitrărilor, utilizatorii îi spuneau Avo.

„Am marea pasiune (nebunie, de fapt a depășit stadiul de pasiune) traducerea filmelor. Orice subtitrare în care vedeți Avocatul 31 este tradusă de mine. Nu sunt traducător profesionist, sunt avocat, însă fac asta de mult timp și cred că o fac destul de bine.

Dețin site-ul subtitrari-noi.ro, cel mai bun site de subtitrări, evident. Vă aștept la orice discuție legată de dragoste și filme (subiectele mele preferate)”, se descria Cătălin Remus pe rețelele de socializare.

Un episod amuzant care a avut în centru echipa de traducători a avut loc în timpul unei deplasări a fostului președinte, Traian Băsescu. Era vorba despre o vizită oficială, peste ocean, care a impus utilizarea aeronavei prezidențiale. Cum zborul dura multe ore, pentru a-și ocupa timpul, Băsescu a pornit un film pe propriul laptop, fiind surprins momentul în care pseudonimele traducătorilor rulau pe monitor.

„Mi-am văzut traducerile la televizor. Le iau cei care sunt angajaţii televiziunilor și le adaptează, apoi le semnează ei. Pe undeva îi înţeleg. Poate şi eu aş face la fel, dacă aş fi în locul lor; e mai simplu aşa. Mi-a spus cineva că a văzut filmul „Broken Flowers” la cinemateca „Eforie”; la final, apărea „Avocatul31”.

Mi-au luat subtitrarea şi au uitat să scoată numele. Multe dintre traducerile făcute de noi apar pe alte site-uri semnate cu nume schimbat. Acum obişnuim să lăsăm semne sau greşeli intenţionate; un coleg a schimbat numele unei ţări, a spus „Coasta de Azur” în loc de „Coasta de Fildeş”. A doua zi, traducerea cu aceeaşi greşeală era şi pe un alt site, semnată diferit”, povestea Cătălin Remus, în 2010, într-un interviu acordat Jurnalul.ro

Actualitate