Actualitate

Adina Florea stă „pe bară“. CSM nu a reușit nici a patra oară să o numească la șefia Secției speciale

Încercarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, de a valida numirea procurorului Adina Florea la șefia Secției speciale de anchetare a magistraților a eșuat din nou. Plenul CSM a fost amânat, miercuri, pentru a patra oară, tot din lipsă de cvorum.

Scris de 
 pe data 
3 iulie, 2019

De la ședința de miercuri a CSM au lipsit 5 membri, între care procurorul general Bogdan Licu, aflat la o conferință la Sinaia, împreună cu vicepreședintele CSM. Potrivit unor surse din CSM, cei cinci membri absenți ar fi informat-o pe Lia Savonea că nu pot participa la ședință CSM.

Ultimele trei ședințe ale plenului Consiliului Superior al Magistraturii au fost amânate tot din lipsă de cvorum. Cea mai recentă amânare a fost luni.

Nu sunt tensiuni apocaliptice între Birchall și Savonea”, a declarat Birchall, la ieșirea de la CSM.

Ministrul Justiției și-a exprimat „mâhnirea și nemulțumirea” că și astăzi a venit la CSM „să aibă de unde pleca”.

Din nefericire, am venit ca să am de unde pleca și eu vă spun că este mai mult decât regretabil că se continuă cu această atitudine și vă relatez ce s-a întâmplat în interior.

După închiderea ședinței de două minute sau cât a durat această ședință, am rugat-o pe doamna președintă să ne spună pentru săptămâna viitoare ora și ziua și agenda, moment în care s-a ridicat și a spus, citez: <<Este atributul președintelui și că sigur o să se consulte în principal cu membrii care sunt permanenți>>.

Nu prea am înțeles ce înseamnă asta, pentru că fiecare membru e membru cu drepturi depline”, a spus ministrul Justiției, Ana Birchall, la ieșirea din sediul CSM.

La rândul său, președintele CSM, Lia Savonea, a susținut că nu sunt tensiuni între membri, ci relații instituționale, adăugând că i se pare ironic ca cei șapte judecători și procurori să acuze lipsa dialogului, în condițiile în care aceștia nu se prezintă la plen pentru discuții.

Eu vă asigur că nu sunt tensiuni, că sunt relații absolut instituționale și nu se poate vorbi despre tensiuni. (…) Eu mă aștept să fie cvorum. Nu numai pentru validarea concursului de la Secția pentru investigare, ci și pentru rezolvarea situației de la INM și a unor colegi care au situații în așteptare”, a declarat șefa CSM, înainte de plen.

Lia Savonea a mai precizat că va discuta cu ceilalți membri pentru a vedea „care este calea de urmat” dacă nici a patra oară nu este întrunit cvorumul.

 

Actualitate