Actualitate

Agricultorii constănțeni acuză Guvernul că și-a bătut joc de ei și i-a ajutat doar în campania electorală

Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) a transmis o scrisoare deschisă parlamentarilor constănțeni, cerându-le sprijin pentru a evita dezastrul.

Scris de 
 pe data 
16 februarie, 2021

Producătorii constănțeni acuză Guvernul de minciună și ipocrizie și că s-a folosit de ei doar în campania electorală.

De asemenea, fermierii anunță că au primit aviz pentru a organiza joi, 18 februarie, un miting de protest în fața Prefecturii Constanța, de la ora 14.

„Ne cerem drepturile, vrem să aducem apă în Dobrogea și dorim să fim protejați pentru că aici muncim, aici locuim, aici am investit și am creat locuri de muncă.

Această scrisoare publică adresată dumneavoastră reprezintă un apel disperat fața de politica incorectă și promisiunile neîndeplinite nu doar ale Ministrului agriculturii ci a tuturor partidelor prezente azi, în Parlament, față de producătorii agricoli dobrogeni afectați de seceta cumplită din anul 2020.

În timpul campaniei, ați susținut că vă pasa și doriți să sprijiniți agricultura dobrogeană. Acum e momentul să dovediți! Cu regret observăm totuși că nici unul din domniile voastre nu face parte din Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din camera Deputaților”, se arată în scrisoarea APAD.

Asociația spune că pe întreg parcursul anului 2020, Ministrul Agriculturii a susținut în mod repetat că vor fi alocate sume pentru acordarea despăgubirilor la culturile de primavară, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

„Minciuna și ipocrizia merg mai departe. Nu doar că acest demers nu a fost finalizat, dar acum, cu ocazia punerii în dezbatere publică a Legii Bugetului de Stat pentru acest an, observăm că în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, nu se regăsesc sumele pentru despăgubirea culturilor din primavara anului 2020 calamitate de secetă.

Fară a fi ironici, dar ținând cont de faptul că despăgubirile acordate pentru culturile din toamna anului 2019, au fost acordate târziu în toamna anului 2020, în preajma celor două seturi de alegeri, pe fondul protestelor fermierilor din luna august 2020 și a declarațiilor din campania electorală, nu vrem să credem că domniile dumneavoastre doar speculează situația dificilă cu care se confruntă producătorii agricoli dobrogeni calamitați.

Nu putem accepta ca sprijinul să vină doar în preajma campaniilor electorale și din acest motiv, vă solicitam public, să ne reprezentați interesele în Parlamentul României și SĂ SUSȚINEȚI INTRODUCEREA UNUI AMENDAMENT CARE SĂ PREVADĂ SUMELE NECESARE DESPĂGUBIRILOR MULT PROMISE ȘI AȘTEPTATE DE FERMIERI. Reiterăm pe această cale atât dezamăgirea noastră cât și stupefacția față de neînțelegerea situațiilor dramatice cu care se confruntă producătorii afectați de secetă dar mai ales față de lipsa de reacție a autorităților”, se mai precizează în scrisoare.

APAD mai acuză faptul că deși judetul Constanța a fost cel mai afectat, peste 85% din suprafața agricolă, fiind calamitată în proporție de 85% până la 100%, despăgubirile pentru culturile de toamnă au fost acordate cu întârziere și în etape, județul nu a fost declarat calamitat, initiațiva privind suspendarea ratelor nu a fost adoptata, iar despăgubirile mult promise pentru culturile de primavară nu au fost prinse în Buget.

„În lipsa implicării dumneavoastră și a susținerii pe care o puteți acorda modificării bugetului, situația producătorilor agricoli se va înrăutăți generând astfel probleme economice și sociale în lanț și pe verticală, afectând: furnizorii de materii prime, furnizorii de echipamente ș utilaje agricole, industria alimentară, sectorul financiar bancar, apar deja probleme sociale (somaj, restructurări de personal), existând riscul ca foarte mulți fermieri să nu dispună de resursele financiare necesare continuării activităților și asigurării însămânțării culturilor de primavară. Exista deja fermieri care se confrunta cu perspectiva falimentului și restructurării finanțărilor, ceea ce înseamnă inclusiv cedarea, executarea sau vânzarea terenurilor agricole, a utilajelor și bunurilor, inclusiv a celor personale, ipotecate.

În concluzie, există deja premisele unui adevarat DEZASTRU. Ne dorim să fim un partener de dialog corect dar vom apela la toate mijloacele legale pentru a ne susține drepturile și vom continua acțiunile, inclusiv de pichetare a instituțiilor din domeniu”, se mai arată în scrisoarea transmisă parlamentarilor constănțeni.

Actualitate