În comunicatul Agenției Naționale de Securitate a Medicamentelor se recomandă a nu se mai folosi medicamente pe bază de argilă precum Smecta pentru a trata diareea la copiii mai mici de 2 ani.

Argila obținută prin extracție din sol și folosită în medicamente poate conține mici cantități de metale grele prezente în mod natural în mediul înconjurător, precum plumbul”, se arată în comunicat.

Este vorba, înainte de toate, de o măsură de precauție, indică Agenția Națională de Securitate a Medicamentelor din Franța, precizând că „nu au fost identificate cazuri de saturnism (intoxicație cu plumb) la pacienții adulți sau copii tratați cu Smecta sau alte medicamente pe bază de argilă”.

Aceste recomandări vin ca urmare a rezultatelor unui studiu clinic efectuat de laboratoarele IPSEN care produs Smecta la cererea Agenției Naționale de Securitate a Medicamentelor. Rezultatele indică faptul că nu există riscul ca plumbul să ajungă în sânge la adulții tratați cu Smecta timp de 5 săptămâni de tratament. Acest risc nu poate fi însă exclus la copiii mai mici de 2 ani.

În consecință, este recomandat ca măsură de precauție să nu se mai administreze Smecta sau alte produse pe bază de argilă copiilor mai mici de 2 ani. De asemenea, Agenția anunță că prospectul medicamentului urmează să fie în scurt timp modificat pentru a cuprinde aceste recomandări.

 

(Visited 1.565 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.