Astfel, începând cu 1 ianuarie 2020, alocațiile pentru copii vor crește anual pentru a acoperi inflația și pentru a le asigura copiilor o alocație cât mai decentă.

Inițiativa legislativă prevede că alocația pentru copii “se stabilește în raport cu indicatorul social de referinta” (ISR).

Rata medie a inflației în anul 2018 a fost de 4,6%, iar BNR estimează o rată la final de 2019 de 4,2%.

Cuantumul alocației de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează:

a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);

b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârstă cuprinsd între 2 și 18 ani, precum și pentru ținerii prevăzuți la art. 1 alin (3).

Proiectul a fost înregistrat la Senat în 11 septembrie 2018 și a fost respins în 14 februarie, dar a trecut de Camera Deputaților, care este for decizional.

Țara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele cheltuielilor pentru alocafiile destinate copiilor.”, se arată în expunerea de motive.

Inflaţia a crescut alarmant în ultima perioadă, iar efectele asociate acesteia devin o povară serioasă pentru familiile din România, care îşi susţin cu greu existenţa.

De asemenea, migraţia românilor spre alte ţări pentru un trai mai bun reprezintă o problemă alarmantă pentru natalitate şi pentru demografia ţării.“, subliniază iniţiatorii proiectului – Robert Sighiartău şi Dumitru Mihăilescu, deputaţi PNL.

 

(Visited 608 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.