Astfel, în timp ce parlamentarii români nu știu ce legi să mai inventeze pentru a pune piedici polițiștilor rutieri să-și facă treabă, ultima găselniță fiind practic interzicerea folosirii radarelor de către oamenii legii, Parlamentul grec a probat o nouă legislație rutieră, în care șoferii indisciplinați riscă chiar și închisoarea pe loc pentru un pahar de alcool.

Dacă nu ai centura cuplată, în Grecia rămâi fără permis de conducere, plăcuțe de înmatriculare și certificat de înmatriculare, pentru 60 de zile. Aceeași sancțiune se aplică și pentru utilizarea telefonului de către conducătorul auto în mers.

Ai băut alcool și te-ai urcat la volan. Amenda este de 700 euro și ridicarea permisului pentru 90 de zile. Dacă alcoolemia depășește 0,60 mg/l în aerul expirat, rămâi fără permis pentru o perioadă de 180 zile, închisoare minim 2 luni, amendă de 1.200 euro și ridicarea plăcuțelor de înmatriculare până la 6 luni. Șoferii care recidivează cu alcoolul la volan, vor rămâne fără permis pe o perioadă de 5 ani, vor merge la închisoare cel puțin 6 luni și vor plăti o amendă de 2000 euro.

Îți place viteza? Pentru depășirea limitei cu peste 30 km/h, sancțiunea este de 350 euro și ridicarea permisului pentru 2 luni. Toto 2 luni rămâi fără permis și dacă trecu pe culoarea roșie, dar amenda este de 700 euro. 700 de euro vei plăti și pentru nerespectarea semnificației indicatorului STOP sau depășiri periculoase.

Foarte interesant, pentru parcarea neregulamentară rămâi fără permis de conducere și certificat de înmatriculare timp de 10 zile, iar pentru blocarea locurilor destinate persoanelor cu handicap rămâi pe loc fără permis pentru 60 de zile. O măsură ca aceasta ar rezolva, cu siguranță, și în România problema gherțoilor care parchează doar pe asemenea locuri.

De asemenea, dacă arunci pe geamul mașinii gunoaie, chiștoace de țigări sau orice alt deșeu rămâi fără permis și plăcuțe de înmatriculare pentru 60 de zile.

Și ca să meargă până la capăt, grecii au abrogat plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile. Amenda se plătește integral în termen de 15 zile.

 

 

(Visited 832 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.