Actualitate

AMVVD îl atacă pe Fifor și cere ca văduvele și orfanii militarilor care mor în aplicații sau misiuni în țară să rămână fără drepturi

Asociația Militarilor Veterani AMVVD solicită Guvernului ca doar militarii care participă în teatrele de operațiuni din afara țării să beneficieze de OG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare, în timp ce militarii care mor în misiuni sau aplicații pe teritoriul țării să fie excluși din această lege.

Scris de 
 pe data 
17 februarie, 2019

Președintele AMVVD, Marius Apostol, pare să fie deranjat că văduva sau orfanii unui militar mort într-o aplicație sau misiune pe teritoriul țării ar putea primi aceleași drepturi ca urmașii unui militar decedat în Afganistan de exemplu. Asta deși militarul care pleacă în misiune în teatrele externe o face din proprie voință și primește asigurare de viață, diurnă de câteva mii euro pe lună, plus salariu în țară.

Mai exact, AMVVD a înaintat o propunere de modificare a OG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militar, prin care se modifica în lege semnificația termenilor „personal participant” și „acțiuni militare”. Astfel, „personal participant” ar fi fost doar militarii care participă la misiuni în străinătate, iar „acțiuni militare” ar fi fost doar misiunile și operațiunile în afara teritoriului statului român.

Deși la prima vedere nu pare mare lucru fiind vorba de două definiții, în realitate, dacă această propunere a AMMVD ar deveni lege, militarii români care desfășoară misiuni în țară, merg la aplicații, participă la acțiuni de poliție aeriană sau navală, sunt eliminați definitiv din lege, iar în cazul unor tragedii, aceștia și familiile lor nu vor mai beneficia de nicio măsură de protecție din partea statului român.

Spre exemplu, văduva și orfanii unui militar român care moare după ce avionul militar în care se afla în misiune sau aplicație se prăbușește pe teritoriul țării (așa cum s-a întâmplat la Tuzla) vor rămâne pe drumuri și fără niciun sprijin sau protecție din partea statului român, în timp ce familia unui militar care moare în Afganistan va primi asigurarea de viață – cel puțin 80.000 euro, copiii orfani vor putea fi școlarizați într-o școală militară, soția va putea fi angajată în MApN, copiii vor beneficia de pensie de urmaș de la MApN în valoare de aprox.3000 lei, militarii răniți scutiți de impozite, taxe etc.

În urma acestei inițiative total discriminatorii, militarii români au luat foc, iar fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, a intervenit pentru a bloca această propunere. Astfel, acesta a inițiat el un proiect de lege pentru modificarea și completarea OG 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare, introducând în protecția legiuitorului inclusiv militarii români care sunt răniți sau își pierd viața pe teritoriul țării.

În acest sens, AMVVD a lansat un atac la adresa fostului minsitru Mihai Fifor.

„Propunere de modificare a OUG 82… Inițiator domnul senator Fifor…. Păreri? În urma discuțiilor apărute pe pagina noastră d-ul senator Fifor a solicitat președintelui asociației o întrevedere cu conducerea AMVVD pentru a discuta pe marginea legii veteranilor și modificarile necesare a fi aduse acesteia conform solicitărilor membrilor AMVVD

Se pare ca domnul senator Fifor iar nu ține cont de veterani. I-am înmânat o lege care ii cuprindea pe toți veteranii din Teatrele de Operații din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională. Se pare ca dânsul consideră că nu toti merită să poarte denumirea de Veteran. Se consultă doar cu anumite categorii de militari și pe ceilalți îi ignoră. Oare pentru dânsul numai unii merita recunoaștere?
1”, a comunicat AMVVD pe pagina de Facebook.

 

Actualitate