Actualitate

Anca Jurma, noul procuror-șef DNA: Direcția trebuie să rămână o instituție puternică, independentă și relevantă

Anca Jurma, procuror-șef interimar al DNA

Anca Jurma a preluat astăzi funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Aceasta consideră că DNA trebuie să rămână o instituție independentă și puternică, în special în condițiile în care România se confruntă cu fenomenul corupției.

Scris de 
 pe data 
12 iulie, 2018

Vreau să mulțumesc conducerii Ministerului Public, domnului procuror general, pentru susținerea pe care o arată în mod constant Direcției Naționale Anticorupție și misiunii acesteia de luptă împotriva corupției. De asemenea, îi mulțumesc doamnei Laura Codruța Kovesi pentru întreaga activitate desfășurată în fruntea DNA.

DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât și o autoritate națională anticorupție în sensul Convenției ONU împotriva corupției. Prin urmare, Direcția are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă: combatarea corupției la nivel înalt. În acest sens, DNA va trebui să rămână în continuare o instituție puternică, independentă și relevantă atât timp cât România încă se confruntă cu fenomenul corupției.

Mă voi strădui să asigur un interimat echilibrat, să continuăm împreună cu colegii din DNA munca pe care această instituție a început-o acum 15 ani.

Acordăm o prioritate absolută respectării normelor procedurale, standardelor europene și internaționale și drepturile fundamentale ale cetățeanului”, a declarat procurorul-șef interimar al DNA, Anca Jurma,  la preluarea mandatului.

Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA, după ce președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi.

De asemenea, în cursul zilei de luni, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat că a început procedurile de selecție în vederea propunerii de numire în funcția vacantă de procuror-șef DNA, proceduri ce se vor încheia pe 30 iulie.

 

Actualitate