Educaţie

Andronescu desființează clase de liceu. Huțucă (PNL): Dorința PSD este ca unii profesori să renunțe la meserie

Deputatul liberal și președinte al PNL Constanța, Bogdan Huțucă critică dur măsura luată de Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, prin care vor fi închise zeci de clase de liceu din întreaga țară pentru a înființa în locul acestora clase profesionale.

Scris de 
 pe data 
5 iunie, 2019

Această decizie reprezintă însă un dezastru pentru mii de elevi care nu vor mai avea acces la educație pre-universitară și nu vor mai beneficia deci de șanse egale în societate“, transmite Huțucă.

Liberalul mai spune că impactul acestei decizii va afecta dreptul la educație pentru mii de elevi din localitățile cu nivel de trai scăzut și va crește riscul de abandon școlar.

Pentru elevii din localitățile mai sărace, educația era singura șansă de a reuși în viață. Accesul la liceu pentru aceștia va fi îngreunat dacă părinții nu au destulă forță financiară pentru a-i ajuta să facă naveta în altă localitate. De aceea, va crește riscul de abandon școlar.

Un alt efect negativ va fi dispariția normelor profesorale de matematică fizică, română și alte materii care vor fi predate mai puțin.

După cum ne amintim, tot Ecaterina Andronescu este cea care a desființat liceele de arte și meserii, pentru a susține dezvoltarea fabricilor de diplome pesediste.

Abramburica (Ecaterina Andronescu – n.r.) reînființează acum clase de meserii în anumite licee, însă această decizie nu are la bază un studiu sau măcar un dialog cu oamenii de afaceri din zonă. De exemplu, aceste licee profesionale pot fi înființate în parteneriat cu mari angajatori, așa cum este Șantierul Naval din Constanța.

Aceste așa-zise reforme ascund însă și dorința PSD de a micșora cheltuielile cu cadrele didactice, dorința PSD fiind aceea ca unii profesori să renunțe la această meserie“.

Decizia Ecaterinei Andronescu ar trebui să se aplice în mod egal peste tot, însă cu toate acestea PNL consideră că cele mai afectate sunt orașele conduse de primari non-PSD.

„În județul Constanța, Andronescu vrea să desființeze clase de liceu în localități precum Ovidiu, Mihail Kogălniceanu, Poarta Albă, Hârșova, adică în localități în care există primari PNL. Putem spune deci că asistăm la o lovitură cinică pe care o primesc mii de elevi din România a căror singură vină este că părinții lor nu au votat cu PSD“, a declarat Bogdan Huțucă.

 

Actualitate