Optica nouă privind examenele de acces în funcție publică este următoarea: într-o primă etapă, cea de recrutare, cei interesați vor susține un examen național și, dacă vor fi admiși, vor putea participa, timp de trei ani, la concursurile pentru accesul pe post. Diferența față de situația actuală e majoră, pentru că Legea nr. 188/1999 (actuala reglementare a funcționarilor publici) nu conține această etapă de recrutare, ci doar concursurile pe post, informează avocatnet.ro.

La examenul național, din prima etapă, se vor testa cunoștințele și competențele generale necesare pentru ocuparea unei funcții publice, în timp ce, în etapa a doua, adică la concursurile pe post, se vor testa cunoștințele de specialitate și competențele specifice posturilor libere pentru care se susține fiecare examen, potrivit documentului adoptat (Codul administrativ al României).

Care va fi finalitatea concursului național de recrutare? În mod cert, cei care vor fi admiși la această testare națională nu vor deveni funcționari publici și nu vor fi automat angajați la stat. Cei care vor trece de această testare vor câștiga dreptul să participe la concursurile pe post.

„Persoanele care promovează concursul naţional prevăzut la alin. (3) lit. a) (concursul național din etapa de recrutare – n.red.) nu dobândesc calitatea de funcţionar public. Promovarea concursului naţional conferă dreptul de participare la concursul pe post pentru o perioadă de maximum 3 ani de la data promovării concursului naţional”, scrie în proiectul de OUG.

Articolul complet, AICI.

(Visited 338 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.