ARSVOM, agenția care ar trebui să se ocupe cu activitățile de salvare pe mare, este implicată într-un mare scandal de corupție, după ce directorul general al instituției a fost arestat pentru luare de mită și achiziția frauduloasă la suprapreț a unor nave.

În plus, ministrul spune că activitatea agenției este inutilă, în condițiile în care aceasta nu își îndeplinește scopul pentru care ea există: salvarea pe mare. Și are și un exemplu în acest sens.

„În martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ARSVOM nu a prea putut ieşi din port pentru că era vreme rea, iar barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcţiona pe vreme rea. Am trimis un corp de control acolo, control încheiat, care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziţii. Anunţ că această agenţie va fi desfiinţată, am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul, iar atribuţiile sale vor fi preluate de IGSU, pentru că, de fapt, nici nu-şi prea avea rostul, iar prin felul în care au acţionat – şi vedem şi aceste acuzaţii, este un dosar în curs care va trebui finalizat – arată că sunt suspiciuni mari de integritate, de competenţă grave şi vom desfiinţa această agenţie”, a explicat Cătălin Drulă într-o conferinţă de presă.

Analizând bilanțul contabil pe anul 2019 publicat pe site-ul ARSVOM, instituția a avut un buget de cheltuieli de 17,8 milioane lei, din care jumătate, peste 9 milioane lei s-au dus doar pentru salariile angajaților, în jur de 200 la număr. Ar rezulta un salariu mediu de 3.800 lei.

Spre exemplu, directorul ARSVOM Daniel Manole a câștigat din salariu anul trecut 84.000 lei, un șef de serviciu – 55.000 lei, un șef de birou – 46.000 lei, iar contabilul șef 40.000 lei.

În ceea ce privește activitatea agenției, majoritatea românilor habar nu aveau că din taxele și impozitele lor se plătesc lefurile celor de ARSVOM.

Chiar directorul arestat al instituției povestea într-un interviu pentru Replica de Constanța că activitatea agenției constă mai mult în intervenții minore pe mare (turiști care înoată, pescari rătăciți etc), care oricum sunt dublate de ISU și salvamari.

”Anul trecut au fost 86 de intervenții. Anul trecut au fost foarte multe intervenții ale turiștilor nesăbuiți care au iești pe mare în condiții improprii. Sunt pescari, sunt turiști care se aventurează. Anul trecut, una dintre cele mai dificile intervenții la care am fost apelați, am intervenit să salvăm doi oameni, la Eforie Sud a trebuit să intervenim să salvăm alți 5 oameni. Printre care și salvamarul a încercat să îi salveze pe aceștia. A fost o intervenție fericită pentru că cei 5 se aflau într-o situație total dificilă. Majoritatea intervențiilor din anul trecut au fost de acest gen”, a relatat Daniel Manole.

La auzul veștii că agenția va fi desființată, câteva zeci de angajaţi ai ARSVOM au protestat, luni, în faţa sediului instituţiei.

Potrivit liderului de sindicat din cadrul ARSVOM, Robert Robescu, unitatea, ce are aproximativ 200 de angajaţi, trebuie să funcţioneze ca entitate civilă, neputând fi în subordinea IGSU, astfel încât „să se poată interveni şi în apele teritoriale ale statelor vecine”.

Sindicalistul a mai spus că solicită o întâlnire cu prim-ministrul Florin Cîţu, pentru a discuta despre implicaţiile deciziei anunţate de ministrul Transporturilor.

(Visited 849 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.