Apreciem ca obiectivă inițiativa domnului ministru Teodorovici în legătură cu importanţa fixării sau nu a unui salariu minim în sectorul privat, luând în considerare realităţile structurii economice şi diferenţele de productivitate între diverse sectoare. De asemenea, eliminarea salariului minim ar putea fi un factor ce poate stimula crearea de noi locuri de muncă în zone mai puţin atractive, în principal din cauza lipsei infrastructurii“, se precizează într-un comunicat emis luni, 6 august 2018, de AOAR.

Propunerea angajatorilor este, așadar, aceea de a elimina salariul minim lunar în vederea stabilirii unui salariu minim orar, întrucât acesta ar corespunde realității unei economii marcate de variaţii ale cererilor din piaţa internă şi din cea internaţională.

Asociația consideră că specializarea și dezvoltarea serviciilor poate fi stimulată de această măsură, întrucât permite o flexibilizare normală a costurilor cu forţa de muncă şi o creştere a competitivităţii companiilor.

Astfel, potrivit angajatorilor, salariul minim nu ar trebui modificat, ci raportat la numărul de ore, astfel încât fiecare angajat să fie plătit în funcție de orele de muncă depuse.

De asemenea, asociația cere Guvernului să înțeleagă atât dificultățile cu care se confruntă mediul de afaceri, cât și defavoarea pe care o aduc prevederile actuale creșterii durabile a economiei.

Propunerea AOAR vine în contextul în care, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, spunea în urmă cu puțin timp că salariul minim ar trebui eliminat din mediul privat, întrucât angajații statului au venituri mult mai mari, iar acest lucru nu este normal.

Este o situaţie neplăcută care trebuie inversată în ceea ce priveşte salariile. Nu poţi avea la stat salarii mai mari decât în sectorul privat. Statul oricum îţi oferă un statut aparte, anumite facilităţi, avantaje; este și o zonă în care nu te evaluează nimeni așa cum te evaluează un patron în sectorul privat“, a declarat vineri, 3 august 2018, ministrul Eugen Teodorovici, potrivit economica.net.

Totuși, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, consideră că eliminarea salariului minim în mediul privat este total exclusă, întrucât nu se află în programul de guvernare, apreciind că afirmația ministrului Finanțelor nu este altceva decât o opinie.

Este exclus, exclus, exclus să se elimine salariul minim pe economie. Nu există în programul de guvernare. Noi avem un ritm de creştere anual care există în programul de guvernare scris. Aşa vom face, cum am aplicat până acum, cel puţin la Ministerul Muncii tot ceea ce scrie în programul de guvernare, aşa se va întâmpla şi de acum înainte.

Domnul Teodorovici şi-a exprimat o părere personală mai apropiată de mediul de afaceri. Nu va fi adoptată. A fost o părere personală. El a spus cum ar vedea dumnealui, dar deocamdată dumnealui este ministru într-un guvern ce are un program de guvernare aprobat de Parlamentul României. Dumnealui şi-a exprimat o opinie personală. Toţi putem să avem păreri personale, dar ceea ce scrie în programul de guvernare se aplică”, a afirmat luni, 6 august 2018, Olguţa Vasilescu, notează economica.net.

 

(Visited 405 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.