Conform unui plan elaborat de ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, armata germană are ca prioritate recrutarea tinerilor din Polonia, Italia şi România, deoarece aceste ţări au un „potenţial cantitativ”.

Specialiştii armatei germane au primit statistici care arată că în Germania trăiesc aproximativ 255.000 de polonezi, 185.000 de italieni şi 155.000 de români cu vârste cuprinse între 18 şi 40 de ani. Planul armatei germane ar fi să recruteze cel puţin 50.000 de militari dintre aceşti imigranţi.

Forţele armate germane analizează posibilitatea angajării de experţi din ţări ale Uniunii Europene ca specialişti, în condiţiile unui deficit de personal calificat, în special în domenii specializate precum cel medical sau IT, a declarat, la rândul său, Eberhard Zorn, inspectorul general al Bundeswehr. Oficialul militar a declarat că forţele armate germane trebuie să „se uite în toate direcţiile într-o perioadă de deficit de personal calificat”, informează site-ul postului BBC News. Generalul Zorn a explicat că „opţiunea” angajării de cetăţeni UE este analizată doar pentru domenii militare specializate. Peste 900 de cetăţeni străini fac deja parte din forţele armate germane ca angajaţi civili.

Potrivit sistemului de salarizare german, un recrut, în primul an de activitate, va avea un salariu de bază de 1920 euro pe lună, putând ajunge pentru un militar profesionist până la 2300 euro, în funcție de experiență și avansarea în grad.

Analiștii militari se așteaptă ca efectul acestei decizii a guvernului german să producă un șoc în rândul sistemului militar din România și Polonia, care vor fi nevoite să alinieze salariile militarilor de standardele europene, dacă vor vrea să își păstreze soldații. Cei mai vizați sunt militarii profesioniști, pentru care statul, cel puțin în România, nu a găsit un sistem de a-i angaja pe perioadă nedeterminată, protejându-și astfel resursa umană.

 

 

(Visited 10.845 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.