Actualitate

Atenție șoferi! Faza scurtă este obligatorie și în oraș. Codul rutier a fost modificat

Nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei constituie contraventie și se sancționează cu 2 puncte amendă (290 lei).

Scris de 
 pe data 
16 mai, 2023

Camera Deputaţilor a adoptat, luni, proiectul de lege care stabileşte obligaţia conducătorilor de autovehicule de a folosi, în timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri publice, luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă. S-au înregistrat 245 voturi „pentru” şi o abţinere, relatează Agerpres.

Camera Deputaților a fost for decizional și noua modificare intră în vigoare la trei zile după ce legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul completează Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

„În circulaţia pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere sunt obligaţi să folosească şi în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulaţia diurnă„, prevede proiectul.

Nerespectarea obligatiei de a folosi luminile de intalnire si pe timpul zilei constituie contraventii și se sancționează cu 2 puncte amendă (290 lei).

În legea în vigoare se prevede obligaţia folosirii în timpul zilei a luminilor de întâlnire sau a luminilor pentru circulaţia diurnă doar pe autostrăzi, pe drumurile expres şi pe cele naţionale europene (E).

Modificările vin în contextul în care România rămâne în topul țărilor europene cu cele mai multe accidente fatale. Datele Eurostat indică 86 de decese la un milion de persoane, în 2022. La polul opus, Suedia a raportat doar 21 de decese la un milion de locuitori. Media UE este de 46 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori.

Actualitate