Actualitate

AVERTISMENTE SERIOASE PE PIAȚA FINANCIARĂ / Leul se va prăbuși în raport cu Euro

Moneda națională se va prăbuși în următorul an, în raport cu Euro. Potrivit specialiștilor, Leul va cunoaște o perioadă de depreciere semnificativă, urmând să se ajungă la 4,7 lei/euro în decurs de doar câteva luni. 

Scris de 
 pe data 
24 septembrie, 2018

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în august, faţă de luna anterioară, cu 4,9 puncte până la valoarea de 50 puncte, însă faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul a scăzut cu 0,7 puncte, informează, luni, un comunicat al asociaţiei profesioniştilor în investiţii.
Potrivit sursei citate, această evoluţie s-a datorat ambelor componente ale indicatorului, potrivit Agerpres.ro.

Astfel, se anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,6935, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) a înregistrat o valoare medie de 4,13%.

„Sunt de remarcat anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă (faţă de valorile actuale) la leu atât pentru scadenţele pe termen scurt (3 luni), cât şi pentru cele pe termen mediu (5 ani), peste 70% dintre participanţii la sondaj anticipând această evoluţie. Astfel, rata medie a ROBOR cu scadenţa de 3 luni anticipată peste 12 luni este 3,88%, iar randamentul obligaţiunilor suverane denominate în lei cu scadenţa de 5 ani este de 4,88%. Ca urmare, având în vedere rata anticipată a inflaţiei, pentru scadenţele pe termen scurt, sunt anticipate în continuare dobânzi real negative”, se afirmă în comunicatul CFA România.

CFA România este asociaţia profesioniştilor în investiţii din Romania, în mare parte deţinători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute (USA).

Actualitate