Actualitate

Avertizare de vremea rea pentru toată țara, până luni noapte. Constanța, sub COD GALBEN

Scris de 
 pe data 
4 februarie, 2024

Meteorologii au emis avertizare de vreme rea valabilă pentru întreaga țară. Se vor semnala ninsori și viscol, mai ales în zona montană, în timp ce la Constanța va intra în vigoare o avertizare COD Galben de vânt puternic.

Potrivit ANM, vor fi intensificări ale vântului, ninsori moderate cantitativ și viscol în zona montană înaltă (la altitudini de peste 1500 m) În intervalul menționat, vântul se va intensifica în cea mai mare parte a țării, iar local în sudul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, precum și la munte vor fi rafale de 55…70 km/h. În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1500 m, rafalele vor depăși 90…110 km/h, vizibilitatea va fi redusă și va fi viscol. Începând din orele serii, aria precipitațiilor moderate cantitativ (10…15 l/mp) va cuprinde cea mai mare parte a zonei de munte. Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1500 m va ninge.

Totodată, de luni dimineață ,5 februarie, ora 08 și până seara la ora 22, aproape toată țara se va afla sub cod galben de vânt. Se vor semnala intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, precipitații moderate cantitativ la munte.

Pe parcursul zilei de luni (5 februarie), vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a țării. La munte vor fi rafale de 70…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei și sud-vestul Munteniei viteza vântului va atinge 65…75 km/h. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în Banat și Moldova și în restul Olteniei și Munteniei vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

În zona de munte temporar vor fi precipitații moderate cantitativ (15….20 l/mp). Vor predomina ploile, determinând topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă, iar la peste 1700 m va ninge viscolit. Notă: La munte vântul va continua să prezinte intensificări și în zilele următoare, iar local și temporar și în restul teritoriului, dar la viteze mai reduse.

Actualitate