Actualitate

Belgia aprobă săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații pot alege să muncească 10 ore/zi pentru 3 zile de weekend

Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8, pentru a putea beneficia de 3 zile de weekend.

Scris de 
 pe data 
16 februarie, 2022

Belgienii vor avea dreptul să lucreze patru zile pe săptămână fără a le fi reduse salariile, conform reformelor economice agreate de coaliția aflată la guvernare, scrie The Guardian. Angajații vor putea opta pentru zile de lucru mai lungi pentru a beneficia de pe urma unui weekend de trei zile.

Belgienii vor putea alege să lucreze 10 ore pe zi, în loc de 8, scrie Reuters. De asemenea, angajații își vor putea schimba programul de lucru de la o săptămână la alta pentru a-și organiza mai bine viața privată.

Companiile pot refuza cererea angajaților pentru a restrânge săptămâna de lucru, timp în care aceștia vor lucra același număr de ore ca și până acum, dar angajatorii trebuie să își justifice decizia. 

Prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a spus că obiectivul reformelor din piața muncii este să creeze o economie mai dinamică și mai productivă.

Săptămâna de lucru de patru zile a mai fost testată în Islanda între 2015 și 2019 și a devenit între timp modelul preferat de 85% din populația activă a țării. Scoția a început să testeze acest model de lucru luna trecută și a pus la dispoziția companiilor participante un fond de 10 milioane de lire.

Marea Britanie a lansat recent un program pilot privind săptămâna de lucru de patru zile, la care au participat cel puţin 30 de companii. În Țara Galilor, au loc demersuri asemănătoare.

De Croo a spus că administrația sa trebuie să încurajeaze mai mulți oameni să lucreze – puțin peste 71% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani au un loc de muncă, cu 10 procente mai puțin decât în Olanda și Germania.

Actualitate