Actualitate

BNR. Crește dobânda cheie, crește inflația, cresc prețurile

Banca Națională a României (BNR) a anunțat miercuri, 7 februarie, majorarea ratei dobânzii de politică monetară anuală (dobânda cheie) la 2,25%.

Scris de 
 pe data 
9 februarie, 2018

După ce, la 8 ianuarie 2018, BNR a majorat dobânda cheie, de la 1,75% la 2%, fapt ce a determinat și majorarea ratei facilității de depozit (de la 0,75% la 1%), precum și a facilității de creditare (de la 2,75% la 3%), ieri, 7 februarie 2018, BNR anunțat o nouă majorare a dobânzii cheie (de la 2% la 2,25%) și, implicit, a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit (de la 1% la 1,25%), precum și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (de la 3% la 3,25%) începând cu 8 februarie 2018.

În acest context, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat în briefingul de presă de după ședința de politică monetară, că „noul scenariu al prognozei evidențiază o creștere a inflației în prima parte a anului”, creștere „succedată de o temperare în a doua parte”. Așadar, spune guvernatorul, prețurile vor crește până spre Paști, urmând ca în spre finalul anului să scadă.

Totodată, acesta a declarat că factorii interni ce dictează incertitudinea inflației sunt „conduita fiscal-bugetară, conduita pieței muncii și prețurile administrate”, factorii externi fiind „evoluția prețurilor petrolului și produselor agroalimentare.

În prezent, prognoza BNR este de 3,9% în primul trimestru al anului, de 3,8% în cel de-al doilea trimestru, de 3,5% în trimestrul trei și de 3,2% în ultimul trimestru, menținând aceeași țintă ca și în 2017, de 2,5%.

Actualitate