Liderul PNL Constanța menționează că au trecut cel puțin doi ani de când secția de Radioterapie a Spitalului Județean Constanța a fost închisă, precizând că atitudinea autorităților locale și centrale aduce și mai multă suferință bolnavilor.

Spitalul Județean Constanța refuză pacienților bolnavi de cancer dreptul la tratament, dreptul la o șansă în plus în această luptă atât de crâncenă cu boala. De mai bine de doi ani, Secția de Radioterapie a fost închisă, iar de atunci lucrările de construire a unui nou buncăr și dotarea lui cu aparatură modernă trenează.

Din păcate, Constanța a ajuns astfel pe o listă a rușinii, dar și a morții, unde oameni suferinzi, care se luptă zi de zi pentru a supraviețui bolii, nu mai au timp. Cancerul, domnilor guvernanți, nu așteaptă până binevoiți voi să alocați fonduri și să faceți investiții.

Indolența, nepăsarea sau pur și simplu incompetența autorităților locale și centrale vin să apese și mai mult pe suferința acestor bolnavi, risipindu-le, de multe ori, chiar și puținele șanse la viață pe care le mai au”, a declarat deputatul PNL, Bogdan Huțucă.

Huțucă a afirmat că, asemenea altor unități medicale din țară, Spitalul Județean Constanța dispune de aparatura pentru radioterapie, cumpărată cu bani de la Banca Mondială, însă aceasta este nefolosită pentru că nu există niciun spațiul unde să poată fi instalate toate acele dispozitivele.

În timp ce spitalele din Oradea, Baia Mare și Craiova au instalat deja aparatura de radiologie, iar bolnavii de cancer beneficiază de servicii medicale moderne, Spitalul Județean din Constanța își trimite bolnavii la plimbare, să se trateze pe unde apucă, deoarece nu a scos avizele, mai este de lucru, scuze nefericite care scurtează viețile atâtor oameni”,  a spus președintele PNL Constanța.

Deputatul a precizat că, în urmă cu un an, i-a cerut socoteală ministrului Sănătății de la acea vreme, Florian-Dorel Bodog, privind situația deosebit de gravă a bolnavilor de cancer, propunându-i să aloce toate fondurile necesare pentru ca noua secție de radioterapie din Spitalul Județean Constanța să fie gata cât mai repede.

Răspunsul ministrului a fost scurt și la obiect: Guvernul nu poate aloca fonduri pentru investiții, întrucât această atribuție revine autorităților locale și județene. Mai mult decât atât, Bodog a susținut că Spitalul Județean Constanța nici măcar nu a solicitat fonduri pentru dotarea cu aparatură și echipamente medicale.

Ulterior, în cadrul dezbaterii unei moțiuni simple depuse de PNL împotriva lui Bodog (octombrie 2017), ministrul a declarat că aparatura de radiologie a fost achiziționată și că „în cel mai scurt timp” secțiile de radioterapie vor deveni funcționale pentru pacienții bolnavi de cancer, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi.

Liderul PNL Constanța a precizat că a depus, împreună cu deputatul Robert Boroianu, la proiectul Bugetului de Stat pe anul 2018, un amendament prin care solicită suma de 1,4 milioane lei pentru achiziționarea de aparatură medicală pentru Spitalul Județean Constanța, însă, parlamentarii PSD și ALDE l-au respins.

Asistăm astfel la un spectacol grotesc al incompetenței și nepăsării administrației județene PSD-ALDE-PMP, care, de mână cu guvernarea Dragnea-Tăriceanu, atentează la viețile și sănătatea constănțenilor. Vorbim de o boală îngrozitoare care nu poate fi păcălită cu promisiuni și lozinici electorale. Vorbim de sute de constănțeni care bat drumurile spre București sau clinici private (cine își permite) pentru că statul român nu a considerat o prioritate tratarea constănțenilor bolnavi de cancer”, a conchis Huțucă.

 

(Visited 188 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.