Astfel, bolnavii vor avea parte de o serie de tratamente mult mai personalizate în funcție de nevoile lor.

În urmă cu aproximativ o lună, CNAS a încheiat contracte cost-volum-rezultat cu trei deținători de autorizații ce pot scoate pe piață tratamentele fără interferon, tot atunci fiind realziată și documentația pentru includerea noilor tratamente în medicamentelor de care asigurații pot beneficia în baza prescripției medicale (HG720/2008 cu modificările și completările ulterioare).

În 29 august includerea noilor medicamente în listă a fost aprobată de Guvern, urmând ca noile contracte să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Așadar, negocierile CNAS au dus la oferirea, cu 30 de zile mai devreme, a trei variante de tratament pentru 13.000 de pacienți: 12.100 de pacienţi cu fibroză F1, F2, F3 şi F4 (ciroză compensată); 750 de pacienţi cu fibroză F4 şi ciroză decompensată; 100 de pacienţi cu insuficienţă renală cronică aflaţi în dializă, indiferent de gradul de fibroză și 50 de pacienți cu transplant hepatic, indiferent de gradul de fibroză.

Creșterea numărului de pacienți eligibili a dus la creșterea numărului de centre pentru tratarea acestor pacienți, în prezent fiind 13 în toată țara, potrivit cnas.ro.

CNAS își propune, așadar, atingerea obiectivelor OMS și UE, ce urmăresc eradicarea virusului hepatitei C până în 2030. În prima etapă (2015-2016) au fost tratați 5.860 de pacienți cu o rată de succes de aproape 99%, cea de-a doua etapă incluzând 12.000 de pacienți eligibili, iar cea de-a treia (cea mai recentă) 13.000 de pacienți, dar cu un spectru mai larg – fibroză tip F1 – F4.

Deja se observă că facem pași spre momentul în care nu va mai trebui să ţinem cont de stadiul fibrozei în acordarea tratamentului fără interferon. România este considerată la ora actuală un exemplu de bună practică pe plan continental în privinţa acţiunilor vizând combaterea infecţiei cu virusul hepatitic C şi reducerea prevalenţei bolii, în acord cu obiectivele OMS şi ale UE. Am reușit să finalizăm aceste noi contracte în condiții mai avantajoase pentru CNAS și implicit pentru pacienți, într-un timp mult mai scurt decât în contractele anterioare”, a declarat președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

 

(Visited 145 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.