Potrivit recomandărilor transmise sâmbătă de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), ca precauții speciale, în biserici „se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință„.

De asemenea, în luna martie, INSP transmitea o poziţie oficială în care este declarat că linguriţa prin care se transmite o cantitate de vin la mai multe persoane, din acelaşi vas şi prosopul cu care aceste persoane sunt şterse apoi la gură, folosite în această perioadă în ritualul împărtăşirii practicat de preoţii şi episcopii Bisericii Ortodoxe Române – deşi am cerut cu insistenţă să se oprească această practică ce pune în pericol vieţile oamenilor – transmite virusul Covid-19 ca oricare alte obiecte.

Cu toate acestea, Patriarhia Română a reacţionat din nou împotriva acestei măsuri.

„Redeschiderea lăcașelor de cult ține de firescul revenirii la necesarele ritmuri ale socialului profund, dimensiunea religioasă a vieții fiind esențială.

Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință.

Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație.

Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii.

Biserica Ortodoxă Română se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie„, a comunicat BOR.

Şi purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, care, precum şeful său, ÎPS Teodosie, a fost extrem de vocal şi virulent în spaţiul public cu privire la folosirea linguriţei de unică folosinţă pentru împărtăşanie, revine cu o nouă postare prin care ironizează recomandările INSP.

Amintim că pe 17 martie, încălcând articolul 404 din Codul Penal, purtătorul de cuvând al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu transmitea informaţia falsă conform căreia linguriţa, vasul şi prosopul folosite în acest ritual nu transmit virusul Covid-19.

Lingurița a fost introdusă în cult tocmai ca mijloc de igienizare a practicii liturgice. Să pui mâna pe Pâinea Domnului e mai neigienic. Mâna aceea a trecut poate pe la nas, pe la gură, etc. (…)

Mediul în care stă lingurița e cu alcool. Sângele Domnului e și Vinul Domnului, își păstrează calitățile materiale. Putem presupune că alcoolul dezinfectează? Dacă da, de ce ne mai frământăm?

În rest, nu pot să nu observ că ideea linguriței pleacă de la niște lingurari în ale teologiei, care scot idei pe post de linguri de lemn.“, a precizat Tănăsescu.

 

(Visited 537 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.