Deși Legea salarizării prevederea inițial că această indemnizație va fi acordată începând cu 1 decembrie 2018, printr-o Ordonanță de Guvern emisă ulterior aplicarea ei a fost suspendată pentru anul trecut. Așadar, bugetarii vor primi indemnizația de hrană începând cu 1 ianuarie 2019, care va fi plătită odată cu drepturile salariale aferente acestei luni – adică banii vor fi primiți efectiv în luna februarie.

Precizările au venit din partea Ministerului de Finanțe după ce foarte mulți ordonatori de credite din sistemul public, inclusiv primării și chiar ministere (Ministerul Educației) au cerut bani pentru plata indemnizației de la 1 decembrie 2018.

A fost o capcană?
Primarii, precum și angajații din Sănătate și Educație acuză Guvernul că a întins o capcană anul trecut. A acordat această indemnizație printr-o Lege, pe care a prezentat-o ca pe un mare succes și i-a făcut publicitate maximă, pentru ca la câteva zile după, pe ascuns, să dea o ordonanță prin care suspendă acordarea indemnizației.

Astfel, prin Legea cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, la art.18 se precizează:

(1) Începând cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

După care, prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ Nr. 90/2017 din 6 decembrie 2017, la art 9, se suspenda prevederea de mai sus:

(1) În anul 2018, instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, nu acordă personalului din cadrul acestora tichete cadou, premii și nici indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017.

Așadar, pentru că, cel puțin deocamdată, Guvernul nu a mai emis o nouă Ordonanță care să suspende pentru 2019 prevederile Legii salarizării, începând cu 1 ianuarie, toți bugetarii vor primi lunar, la salariu, indemnizația de hrană. Aceasta se calculează în funcție de salariul minim, reprezentând anual două salarii  minime brute pe țară. Astfel, ținând cont că de la 1 ianuarie 2019 salariul minim este de 2080 lei, înseamnă că indemnizația de hrană primită pentru 2019 de bugetari va fi de 4160 lei brut, adică 347 lei/lunar impozitați.

 

(Visited 20.826 times, 1 visits today)

Dacă v-a plăcut acest articol, cu un LIKE vă puteți alătura comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.